Πέμπτη, 4 Δεκεμβρίου 2014

Δήλωση του Κ. Λήμπκνεχτ για τις πολεμικές πιστώσειςΣτις 4 Αυγούστου 1914, ο Καρλ Λήμπκνεχτ είχε υποκύψει στη κομματική πειθαρχία και με τη σοσιαλδημοκρατική κοινοβουλευτική ομάδα ψήφισε υπέρ των πολεμικών πιστώσεων στο γερμανικό Ράιχσταγκ. Όταν στις 2 Δεκεμβρίου του ίδιου έτους έγινε ξανά ψηφοφορία για την περαιτέρω χρηματοδότηση της γενοκτονίας, ο Λήμπκνεχτ ως ο μοναδικός βουλευτής ψήφισε ΟΧΙ στο νομοσχέδιο. Για την αιτιολόγηση της θέσης του παρέδωσε στον πρόεδρο του Ράιχσταγκ, ώστε να καταγραφεί στα στενογραφικά πρακτικά, την παρακάτω δήλωση (ΠΓ):

«Την ψήφο μου στο σημερινό νομοσχέδιο την αιτιολογώ ως εξής: Ο πόλεμος αυτός, τον οποίο δεν ήθελε κανένας από τους ίδιους τους λαούς που συμμετέχουν, δεν ξέσπασε για την ευημερία του γερμανικού ή κάποιου άλλου λαού. Πρόκειται για έναν ιμπεριαλιστικό πόλεμο, έναν πόλεμο για την καπιταλιστική κυριαρχία της παγκόσμιας αγοράς, για την πολιτική κυριαρχία σημαντικών περιοχών αποικισμού για το βιομηχανικό και το τραπεζικό κεφάλαιο. Από τη σκοπιά του ανταγωνισμού των εξοπλισμών πρόκειται για έναν προληπτικό πόλεμο ο οποίος προκλήθηκε από το γερμανικό και το αυστριακό κόμμα του πολέμου στο σκοτάδι του μισο-απολυταρχισμού και της μυστικής διπλωματίας. Πρόκειται για μια βοναπαρτική επιχείρηση εξαχρείωσης και συντριβής του εργατικού κινήματος που βρίσκεται σε άνοδο. Αυτό δίδαξαν με αυξανόμενη σαφήνεια οι προηγούμενοι μήνες παρά την αδυσώπητη στρατηγική της σύγχυσης.

Το γερμανικό σύνθημα «ενάντια στον τσαρισμό» -όπως και το τωρινό αγγλικό και γαλλικό σύνθημα «ενάντια στο μιλιταρισμό»- υπηρέτησε το σκοπό, να κινητοποιηθούν τα πιο ευγενέστερα ένστικτα, οι επαναστατικές παραδόσεις και ελπίδες του λαού για το μίσος ενάντια στους λαούς. Η Γερμανία, ο συνυπαίτιος του τσαρισμού, το πρότυπο της πολιτικής οπισθοδρομικότητας μέχρι σήμερα, δεν έχει ως αποστολή την απελευθέρωση των λαών. Η απελευθέρωση του ρωσικού και του γερμανικού λαού πρέπει να είναι δικό του έργο.

Ο πόλεμος δεν είναι γερμανικός αμυντικός πόλεμος. Ο ιστορικός του χαρακτήρας και η μέχρι τώρα πορεία του, απαγορεύουν την εμπιστοσύνη σε μια καπιταλιστική κυβέρνηση, που ο σκοπός για τον οποίο ζητά δυνάμεις, είναι η υπεράσπιση της πατρίδας.

Πρέπει να απαιτηθεί μια άμεση ειρήνη που να μην είναι ταπεινωτική για καμιά πλευρά, μια ειρήνη χωρίς κατακτήσεις. Για αυτό πρέπει να χαιρετιστούν όλες οι προσπάθειες. Μόνο η ταυτόχρονη διαρκής ενίσχυση μιας τέτοιας ειρήνης στην οποία προσανατολίζονται τα ρεύματα όλων των εμπόλεμων χωρών, μπορεί να σταματήσει το αιματηρό μακελειό από την πλήρη εξάντληση όλων των λαών που συμμετέχουν. Η ειρήνη μπορεί να αναπτυχθεί και να εξασφαλιστεί μόνο πάνω στο έδαφος της διεθνούς αλληλεγγύης της εργατικής τάξης και της ελευθερίας όλων των λαών. Για το προλεταριάτο όλων των χωρών ισχύει, ότι και σήμερα στον πόλεμο, πρέπει αυτό να κάνει από κοινού σοσιαλιστική δουλειά υπέρ της ειρήνης.

Τις πιστώσεις εκτάκτου ανάγκης οι οποίες ζητούνται σ΄ αυτό το ποσό, που για μένα, σε μεγάλο βαθμό δεν είναι αρκετές, τις εγκρίνω. Εξίσου εγκρίνω όλα αυτά που μπορούν να ανακουφίσουν τα αδέρφια μας για τη σκληρή τύχη στο πεδίο της μάχης, τους τραυματίες και τους αρρώστους, στους οποίους ανήκει η απεριόριστη συμπόνια μου. Και εδώ για μένα καμιά απαίτηση δεν είναι αρκετά μεγάλη. Ωστόσο, εκφράζοντας τις διαμαρτυρίες ενάντια στον πόλεμο, στους υπεύθυνους και στους σκηνοθέτες του, ενάντια στη καπιταλιστική πολιτική που τον προκάλεσε, ενάντια στους καπιταλιστικούς στόχους που αυτός επιδιώκει, ενάντια στα σχέδια προσάρτησης, ενάντια στη διακοπή της ουδετερότητας του Βελγίου και του Λουξεμβούργου, ενάντια στη στρατιωτική δικτατορία, ενάντια στη κοινωνική και πολιτική υποχρεωτική λήθη για την οποία η κυβέρνηση και οι κυρίαρχες τάξεις είναι ακόμη και σήμερα ένοχοι, απορρίπτω τις πολεμικές πιστώσεις που ζητούνται.

Βερολίνο, 2 Δεκεμβρίου 1914

(υπογρ. Καρλ Λήμπκνεχτ»

Ο πρόεδρος του Ράιχσταγκ απέρριψε την καταγραφή αυτής της αιτιολόγησης στα στενογραφικά πρακτικά, επειδή μέσα σ΄ αυτήν περιέχονταν [κατά τη γνώμη του] εκφράσεις, «οι οποίες αν γίνονταν στο Ράιχσταγκ, θα είχαν ως συνέπεια την ανάκληση στη τάξη».

Πηγή: Marxists.org

Μετάφραση – Επιμέλεια: Παναγιώτης Γαβάνας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.