Τετάρτη, 24 Δεκεμβρίου 2014

Νεροκουβαλητές του ΣΥΡΙΖΑΟι διαφορές στο περιεχόμενο της αναδημοσίευσης των δυό κειμένων που ακολουθούν με συντάκτη την αυτοονομαζόμενη «Κομμουνιστική Οργάνωση ΑΝΑΣΥΝΤΑΞΗ» (το δεύτερο κείμενο υπογράφεται και από την «Πρωτοβουλία των 1000»), και χρονική διαφορά ενάμισι έτους(!), είναι ένα από τα πολλά παραδείγματα των τελευταίων χρόνων, -για να μην πάμε πιο πίσω-, που δείχνουν παραστατικά τη σταδιακή επικράτηση των ρεφορμιστικών και σοσιαλδημοκρατικών αντιλήψεων στο χώρο της Αριστεράς, αλλά, και κυρίως, την αναγκαιότητα καταπολέμησής τους από το μαρξιστικό-κομμουνιστικό κίνημα. (Οι υπογραμμίσεις στα κείμενα είναι των συντακτών) (ΠΓ).


Απάντηση της Π.Ε. της κομμουνιστικής οργάνωσης ΑΝΑΣΥΝΤΑΞΗ στην πρόταση της ΑΝΤΑΡΣΥΑ για μετωπική πολιτική συμπόρευση

Αγαπητοί σύντροφοι,

Λάβαμε γνώση του καλέσματός σας «για τη μετωπική πολιτική συμπόρευση των δυνάμεων της αντικαπιταλιστικής, αντι-ΕΕ, αντι-ιμπεριαλιστικής και ριζοσπαστικής Αριστεράς»[1] Αφού από την αρχή διευκρινίσουμε το αυτονόητο, ότι εμείς ανήκουμε στην κομμουνιστική Αριστερά, την οποία δεν μνημονεύετε στην πρότασή σας, μπορούμε να συμφωνήσουμε με το σύνολο σχεδόν της πρότασής σας, το πρόγραμμα που προτείνετε και τους άμεσους στόχους πάλης που προβάλλετε για κοινή πάλη.

Για το λόγο αυτό ενσωματώνουμε στην απάντησή μας την ουσία της πρότασής σας.

«Εκτιμούμε ότι μας ενώνει η έμφαση στην κλιμάκωση των αγώνων, η αναζήτηση ενός σύγχρονου μεταβατικού αντικαπιταλιστικού-αντιιμπεριαλιστικού προγράμματος, η επιμονή στην αποδέσμευση από το ευρώ και την ΕΕ, η αντιμετώπιση του ζητήματος της εξουσίας με όρους ανατροπής και όχι διαχείρισης. Εκτιμούμε ότι σήμερα υπάρχουν οι δυνατότητες για μια τέτοια συμπόρευση και πιστεύουμε ότι όλοι πρέπει να τις αξιοποιήσουμε στο μέγιστο δυνατό βαθμό. Άλλωστε, στις μέρες που ζούμε, μέρες κλιμάκωσης της μνημονιακής επίθεσης, αλλά και μέρες μεγάλων και ελπιδοφόρων αγώνων, όπως δείχνει ο αγώνας της ΕΡΤ, όλες και όλοι θα κριθούμε από το βαθμό στον οποίο θα συνεισφέρουμε στην υπόθεση της ανατροπής.

Η πολιτική βάση μιας τέτοιας μετωπικής συμπόρευσης δεν μπορεί να είναι άλλη από το αναγκαίο κι απαραίτητο σήμερα μεταβατικό-αντικαπιταλιστικό πρόγραμμα, με αιχμή τους παρακάτω πολιτικούς στόχους:
 • Μονομερής κατάργηση των μνημονίων και των δανειακών συμβάσεων
 • Άρνηση πληρωμής - διαγραφή του χρέους
 • Διώξιμο της τρόικας και κάθε κηδεμόνα
 • Έξοδος από το ευρώ και την ΕΕ αλλά και από το ΝΑΤΟ
 • Εθνικοποίηση του τραπεζικού συστήματος και των επιχειρήσεων στρατηγικής σημασίας χωρίς αποζημίωση
 • Εργατικός και κοινωνικός έλεγχος στην παραγωγή και σε όλη την κοινωνία
 • Πάλη για πραγματική δημοκρατία και λαϊκή κυριαρχία του εργαζόμενου λαού και η απελευθέρωση από τα δεσμά του σύγχρονου απολυταρχισμού του κεφαλαίου
 • Υπεράσπιση της ζωής των εργαζομένων στην πάλη για την επιβίωση και η βελτίωση της θέσης τους, με ριζική αναδιανομή του παραγόμενου πλούτου, ενάντια στη δικτατορία των μνημονίων, του κέρδους και της ανταγωνιστικότητας
 • Ανατροπή της κυβέρνησης και της πολιτικής της, και κάθε κυβέρνησης με αντιλαϊκή πολιτική, μέσα από την αγωνιστική κλιμάκωση, την αντισυνδιαχειριστική λογική και την επίγνωση ότι δεν υπάρχει περιθώριο για μια «φιλολαϊκή» κυβερνητική διαχείριση στο πλαίσιο του ευρώ, της ΕΕ και του συστήματος. Επιμονή στην ανάγκη για επαναστατικές αλλαγές και διεκδίκηση μιας σύγχρονης σοσιαλιστικής προοπτικής
Με τις δυνάμεις και τους αγωνιστές που θα συμφωνήσουν σε αυτό το αναγκαίο περιεχόμενο, θέλουμε να προχωρήσουμε άμεσα στη μετωπική πολιτική συμπόρευση για την ανατροπή και στην κοινή παρέμβαση στις μεγάλες κοινωνικές και πολιτικές μάχες. Με διατήρηση της αυτοτέλειας της κάθε δύναμης και με στόχο η διαδικασία αυτή να γίνει υπόθεση όχι μόνο οργανωμένων δυνάμεων, αλλά και ανένταχτων αγωνιστών, να συζητηθεί πλατιά σε κάθε επίπεδο και να μην είναι υπόθεση μόνο κορυφής ή «μιντιακής» διαχείρισης της μετωπικής συμπόρευσης.

Άμεσα, προτείνουμε την κοινή πολιτική παρέμβαση στα εξής μέτωπα:

α) στην κλιμάκωση των αγώνων και την πάλη για γενική πολιτική απεργία για την ανατροπή της κυβέρνησης των μνημονίων, των απολύσεων και των πραξικοπημάτων

β) στη μάχη για την έξοδο από το ευρώ και την ΕΕ

γ) ενάντια στις επιστρατεύσεις και γενικότερα για τις δημοκρατικές εργατικές και λαϊκές ελευθερίες

δ) στη δημιουργία ενός μεγάλου ενοποιημένου εργατικού συντονισμού και γενικότερα, στην ταξική ανασυγκρότηση του εργατικού κινήματος

ε) στην πάλη για την αντιμετώπιση της φασιστικής απειλής και του ρατσισμού και στον αγώνα για νομιμοποίηση και υπεράσπιση των μεταναστών ως τμήματος της εργατικής τάξης.»

Θα μπορούσαμε να συμπληρώσουμε στο πρόγραμμα 1-2 ακόμα αιτήματα-στόχους που απουσιάζουν, όπως την απαραίτητη «προστασία της φτωχής και μικρομεσαίας αγροτιάς με τη δημιουργία παραγωγικών συνεταιρισμών με κρατική στήριξη και κρατικές τιμές σε όλα τα εμπορεύματα», και τον απαραίτητο «χωρισμό κράτους-εκκλησίας και τη δήμευση της εκκλησιαστικής περιουσίας». Όπως επίσης θα μπορούσαμε να διατυπώσουμε ενστάσεις σχετικά με το χαρακτήρα του προγράμματος, το οποίο για εμάς είναι πρόγραμμα εξουσίας, πρόγραμμα της μεταβατικής κοινωνίας που μεσολαβεί ανάμεσα στον καπιταλισμό και το σοσιαλισμό-κομμουνισμό και για το λόγο αυτό ονομάζεται μεταβατικό.

Το βασικό όμως ζήτημα, το οποίο αποτελεί αδύναμο σημείο της πρότασής σας, παραμένει: το μέτωπο που προτείνεται από τη μεριά σας καταλήγει να είναι μέτωπο στο μαζικό κίνημα. Χωρίς το στόχο της εξουσίας, καταλήγει σε ένα μέτωπο για το μέτωπο, χωρίς στόχο, ο οποίος δεν μπορεί να είναι άλλος από την ανατροπή της καπιταλιστικής κυβέρνησης των Σαμαρά-Βενιζέλου, την κατάληψη της πολιτικής εξουσίας από το ίδιο το μέτωπο, για την υλοποίηση του προγράμματος που προτείνετε, και με το οποίο συμφωνούμε, για την έξοδο από την παρούσα κρίση από τη σκοπιά της εργατικής τάξης.

Οι όποιες επιμέρους αντιρρήσεις μας μπορούν να καμφθούν, εάν από κοινού θέσουμε το ερώτημα «Ποιος θα υλοποιήσει το μεταβατικό πρόγραμμα;» και αν από κοινού το απαντήσουμε θετικά: η υλοποίηση αυτού του προγράμματος στο σύνολό του και πιο διευρυμένο, μπορεί να γίνει από την εξουσία της εργατικής τάξης. Η έναρξη της υλοποίησής του μπορεί να γίνει από μια εργατική κυβέρνηση. Μια τέτοια κυβέρνηση μπορεί να σταθεί μόνο αν στηρίζεται στην αγωνιστική δράση της ίδιας της εργατικής τάξης και στα όργανα της μέσα στους χώρους εργασίας. Με ενιαίο εργατικό μέτωπο και το σύνθημα-στόχο της εργατικής κυβέρνησης να δώσει η εργατική τάξη την απάντηση που ταιριάζει στους τοκογλύφους, στους τραπεζίτες, στους καπιταλιστές συνολικά και στο πολιτικό τους προσωπικό!

Το πρόγραμμα που προτείνετε, με τις απαραίτητες προσθήκες, αποτελεί μια επαρκή βάση για τη σύμπτυξη ενιαίου εργατικού πολιτικού μετώπου. Ένα τέτοιο μέτωπο έχει στόχο την υλοποίηση του προγράμματος από θέση κυβερνητικής εξουσίας, σαν εργατική κυβέρνηση, η οποία αποτελεί την μοναδική κυβέρνηση η οποία μπορεί να ξεκινήσει την υλοποίησή του.

Αν είχαμε πάρει έγκαιρα, πριν από τις εκλογές του 2012, την πρωτοβουλία των κινήσεων με την πολιτική του ενιαίου εργατικού πολιτικού μετώπου και με το σύνθημα της εργατικής κυβέρνησης σαν σύνθημα άμεσης δράσης, πράγμα που έγκαιρα σας είχαμε προτείνει, και το οποίο αναδείχθηκε σε κρίσιμο από την ίδια την εξέλιξη της ταξικής πάλης, τα πράγματα σήμερα θα ήταν εντελώς διαφορετικά στην Ελλάδα από την άποψη των πολιτικών συσχετισμών. Οι ταξικοί συσχετισμοί δύναμης θα είχαν τροποποιηθεί σε βάρος του αστισμού, της αστικής επιρροής και των καπιταλιστών. Και η υλοποίηση της πολιτικής των μνημονίων θα συναντούσε πολύ μεγαλύτερα εμπόδια στην υλοποίησή της, με άμεση προοπτική την πλήρη ανατροπή της.

Το ίδιο και τώρα: αν δεν χαράξουμε ενιαιομετωπική πολιτική με τις άλλες εργατικές δυνάμεις, η κυβέρνηση θα κερδίζει πολύτιμο χρόνο για την υλοποίηση της πολιτικής των μνημονίων, η οποία καταστρέφει κυριολεκτικά την εργατική τάξη και τα φτωχά λαϊκά στρώματα και τα οδηγεί στην εξαθλίωση. Αν δεν χαράξουμε εκλογική ταχτική απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ, αυτός θα λεηλατήσει τις δυνάμεις της κομμουνιστικής Αριστεράς και θα οδηγήσει την εργατική τάξη σε συντριβή και ήττα! Η ευθύνη για μια τέτοια εξέλιξη δεν θα βαραίνει αποκλειστικά τον ΣΥΡΙΖΑ.

Με αυτήν την πολιτική πρέπει άμεσα να πάρουμε την πρωτοβουλία και να απευθυνθούμε σε όλες τις δυνάμεις που έχουν αναφορά στην εργατική τάξη, με το πρόγραμμα μας, για την υιοθέτηση και τη διεκδίκησή του από το μαζικό εργατικό και λαϊκό κίνημα στην κατεύθυνση της άμεσης ανατροπής της κυβέρνησης Σαμαρά κάτω από το βάρος των αγώνων, και για την έναρξη της υλοποίησής του από μια εργατική κυβέρνηση! Μόνο μια τέτοια ενιαιομετωπική πολιτική μπορεί να είναι αποτελεσματική, να δώσει ώθηση στις διεκδικήσεις, να ενοποιήσει τους αγώνες και να τους καταστήσει αποτελεσματικούς. Μια τέτοια πολιτική μπορεί να αναπτερώσει τις ελπίδες της εργατικής τάξης, του εργαζόμενου και εκμεταλλευόμενου λαού. Μόνο μια τέτοια πολιτική μπορεί να υπάρξει ως αυτοτελής εργατική πολιτική, χωρίς να άγεται και να φέρεται από ξένα συμφέροντα, χωρίς να είναι επιρρεπής και ευάλωτη, χωρίς δηλαδή να υπόκειται σε χειραγωγήσεις.

Η πρόταση για την από κοινού υλοποίηση του προγράμματος, την οποία μπορούν να απευθύνουν από κοινού η «Συμπόρευση» και η ΑΝΤΑΡΣΥΑ, μιας και τα προγράμματά τους συμπίπτουν, πρέπει να απευθύνεται στον ΣΥΡΙΖΑ, στο ΚΚΕ, στους κομμουνιστές που συσπειρώνονται γύρω από τον «Εργατικό Αγώνα», στην υπόλοιπη εξωκοινοβουλευτική Αριστερά, σε ανένταχτους αγωνιστές του κινήματος, στις δυνάμεις που εσείς περιγράφετε στην πρότασή σας. Πρέπει να απευθύνεται στην εργατική τάξη, στους άνεργους, στη νεολαία, στη φτωχή αγροτιά, στον εργαζόμενο και εκμεταλλευόμενο λαό. Δηλαδή, σε όλους όσους έχουν συμφέρον από την υλοποίηση αυτού του προγράμματος.

Θεωρούμε την πρότασή μας λογική και υλοποιήσιμη και ευελπιστούμε στην υιοθέτησή της από μεριάς σας.

Συντροφικά,

η ΠΕ της κ.ο ΑΝΑΣΥΝΤΑΞΗ

Αθήνα, 24/6/2013


[1] (http://www.anasyntaxi.gr/index.php/mainmenu-51/143-symporeush/948-kalesma-antarsya-gia-symporeush).


~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~


Επιστολή προς την Κεντρική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ και τον γ. γραμματέα της Κ.Ε.

Αγαπητοί σύντροφοι

Η συνέχιση της εφαρμογής του μνημονίου, όπως αποδεικνύεται ξανά, ενόψει και της δεύτερης ψηφοφορίας για ΠτΔ, αποτελεί το μόνο δρόμο για την τρόικα και τους ντόπιους συμμάχους της, ώστε να υπάρξει διέξοδος από τη κρίση προς όφελος της αστικής τάξης. Ο δρόμος αυτός οδηγεί στη συντριβή της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων.

Στον αντίποδα, αναγκαία σήμερα, περισσότερο από ποτέ, είναι η ανάδειξη μιας κυβέρνησης που θα καταργήσει το μνημόνιο και όλους τους εφαρμοστικούς νόμους, και θα εφαρμόσει ένα φιλολαϊκό πρόγραμμα, θα ανακουφίσει το χειμαζόμενο ελληνικό λαό και θα θέσει τις βάσεις για τον μετασχηματισμό της κοινωνίας, σε σοσιαλιστική κατεύθυνση. Απέναντι στην κολοσσιαία επίθεση που δέχεται η ελληνική κοινωνία, στους καθημερινούς εκβιασμούς για την απαρέγκλιτη τήρηση των μέτρων που ορίζει το μνημόνιο, η απάντηση δεν μπορεί παρά να είναι ένα συνεκτικό και τεκμηριωμένο ριζοσπαστικό πρόγραμμα διεξόδου από την κρίση. Θέση μας είναι ότι ο πρωταρχικός στόχος ενός τέτοιου προγράμματος είναι η κατάργηση του μνημονίου και αυτός ο στόχος είναι άρρηκτα δεμένος με την άρνηση πληρωμής του χρέους, την εθνικοποίηση του τραπεζικού συστήματος και των στρατηγικών τομέων της οικονομίας κάτω από κοινωνικό και εργατικό έλεγχο, και την εφαρμογή ενός προγράμματος παραγωγικής ανασυγκρότησης της οικονομίας. Η εφαρμογή αυτού του προγράμματος δεν θα έχει ως όριο το ευρώ και θα πρέπει να τηρηθεί απαρέγκλιτα ακόμη και αν αυτό θα σημαίνει ρήξη με την ΕΕ και την νομισματική ένωση.

Η πάλη μεταξύ των δυνάμεων του κεφαλαίου και της εργασίας, βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη τα τελευταία χρόνια. Η έκβαση της μάχης αυτής δεν έχει οριστικοποιηθεί. Σήμερα όμως περισσότερο από ποτέ, είναι δυνατόν, μετά την αναμενόμενη ατελέσφορη διαδικασία εκλογής ΠτΔ, πράγμα για το οποίο παλεύουμε, να γίνουν εθνικές εκλογές και να εκλεγεί από την εργατική τάξη και το λαό, μια Αριστερή Κυβέρνηση που θα ανοίξει μια περίοδο πολιτικής μάχης με διακύβευμα την εφαρμογή ενός προγράμματος που υπηρετεί τα εργατικά-λαϊκά συμφέροντα.

Η Αριστερά, σε όποια της μορφή –κόμμα, οργάνωση, συσπείρωση, ομάδα, κίνηση– θα πρέπει να αναλογιστεί την κρισιμότητα των στιγμών, την αναγκαιότητα να ανατραπεί η συγκυβέρνηση και στη θέση της να αναδειχθεί μια Αριστερή κυβέρνηση που θα ανοίξει ελπιδοφόρους δρόμους προς όφελος της εργατικής τάξης και του εργαζόμενου λαού. Θα πρέπει να αναμετρηθεί με το ερώτημα της χάραξης και εφαρμογής πολιτικής προς όφελος τους και από θέση κυβερνητικής εξουσίας, για την ανατροπή του μνημονιακού καθεστώτος. Η Αριστερά σε αυτή τη μάχη θα έπρεπε να είναι έτοιμη να κατέβει ενιαία, μετωπικά, πυκνώνοντας τις γραμμές της, για να αντιμετωπίσει έναν αντίπαλο που μέχρι σήμερα φαντάζει ανίκητος. Και μέσα στο πλαίσιο αυτού του «ενιαίου μετώπου» να αναπτύξει ανοιχτά, τολμηρά και δημόσια, μπροστά στο σύνολο της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων, τη συζήτηση για το πρόγραμμα που είναι απαραίτητο για την έξοδο από την κρίση και τη σοσιαλιστική προοπτική της κοινωνίας.

Με βάση αυτά, απευθύνουμε κάλεσμα προς το ΣΥΡΙΖΑ και τον γραμματέα της Κ.Ε. για να προχωρήσουμε σε συνάντηση, αναλύοντας εκτενέστερα τη λογική μας, σε μια προσπάθεια να βρούμε κοινό τόπο. Με τη σχεδόν δεδομένη άκαρπη ψηφοφορία για τον ΠτΔ και την προκήρυξη εκλογών, είναι απόφασή μας να στηρίξουμε τον ΣΥΡΙΖΑ στην εκλογική αναμέτρηση που έρχεται, θεωρώντας ότι από κυβερνητική θέση, θα παραμείνει σταθερός στο πρόγραμμά του και συγκεκριμένα: 

 • Θα καταργήσει τα μνημόνια και τους εφαρμοστικούς νόμους 
 • Θα καταγγείλει την επαχθή δανειακή σύμβαση 
 • Θα ικανοποιήσει τα βασικά αιτήματα του εργατικού - λαϊκού κινήματος με κατεπείγουσες διαδικασίες:
- Θα αποκαταστήσει την εργατική νομοθεσία και τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας (ΣΣΕ) στα επίπεδα του 2009 , θα δώσει αυξήσεις στους μισθούς και τις συντάξεις με την επαναφορά του κατώτατου μισθού  και θα πάρει άμεσα μέτρα ανακούφισης των ανέργων.

- Θα καταργήσει όλα τα χαράτσια και την υπερφορολόγηση, θα προστατεύσει την πρώτη κατοικία των εργατικών και λαϊκών οικογενειών από την εφορία και τις τράπεζες και θα προχωρήσει σε ρύθμιση των χρεών των εργαζόμενων επαγγελματιών.

- Να σταματήσει την καταστολή των κινητοποιήσεων, απεργιών, διαδηλώσεων και πορειών του λαϊκού κινήματος, από τα δικαστήρια και την αστυνομική καταστολή (αφοπλισμός αστυνομικών που βρίσκονται στις διαδηλώσεις, απαγόρευση χρήσης χημικών, διάλυση των ειδικών δυνάμεων καταστολής και εκκαθάριση από φασιστικά στοιχεία).

- Θα στηρίξει από τον κρατικό κορβανά και θα αναβαθμίσει το σύστημα κοινωνικής ασφάλισης, τον αναδιανεμητικό, κοινωνικό και δημόσιο χαρακτήρα του καθώς και την δημόσια και δωρεάν υγεία-πρόνοια-παιδεία.

- Θα πάρει μέτρα για να τιμωρηθούν παραδειγματικά όλοι αυτοί, πολιτικό και διοικητικό προσωπικό του κράτους και καπιταλιστές, που ευθύνονται και εμπλέκονται στη διασπάθιση δημοσίου χρήματος, τη διαφθορά, το ξεπούλημα δημόσιας περιούσιας.

Είναι σημαντικό οι παραπάνω θέσεις, που υπάρχουν άλλωστε στο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ, να επαναδιατυπωθούν και να επαναβεβαιωθούν στη δημόσια συζήτηση που διεξάγεται στην ελληνική κοινωνία, διότι με τον τρόπο αυτό διευκολύνεται, να στηρίξει με όλες της τις δυνάμεις και να αναδείξει μια Αριστερή κυβέρνηση, η εργατική τάξη και εμείς μέσα σε αυτήν. Είναι ο καλύτερος τρόπος  ώστε να αρθούν οι όποιες ενστάσεις υπάρχουν σχετικά με τις προθέσεις του ΣΥΡΙΖΑ και τις αμφίσημες δηλώσεις στελεχών του.

Στη βάση των παραπάνω, το επόμενο διάστημα, θα αναλάβουμε πρωτοβουλίες με σκοπό να συμβάλλουμε στην ενότητα της Αριστεράς και στην ενεργοποίηση του μαζικού κινήματος που αποτελεί μοναδικό εγγυητή για την εφαρμογή μιας αριστερής ριζοσπαστικής πολιτικής διεξόδου από την κρίση.

Πρωτοβουλία των 1000 

Κομμουνιστική Οργάνωση Ανασύνταξη

Αθήνα, 22 Δεκεμβρίου 2014


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.