Τετάρτη, 3 Δεκεμβρίου 2014

Η έγκριση των πολεμικών πιστώσεων από το SPDΟμιλία του προέδρου της κοινοβουλευτικής ομάδας του SPD Hugo Haase στις 4 Αυγούστου 1914

Τα κύρια επιχειρήματα των υποστηρικτών των πολεμικών πιστώσεων στο Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα Γερμανίας (SPD) ήταν: η αναγκαιότητα της πάλης ενάντια στον τσαρισμό και ο κίνδυνος που θα απειλούσε τη σοσιαλδημοκρατία σε περίπτωση απόρριψης των πολεμικών πιστώσεων. Η Οργάνωση, όπως υποστηρίχτηκε, θα καταστρεφόταν και θα συνθλιβόταν. Το επιχείρημα αυτό για τη σοσιαλδημοκρατική κομματική γραφειοκρατία έπαιξε σημαντικό ρόλο. Η απώλεια της νομιμότητας ήταν για αυτήν ο μεγαλύτερός της φόβος. 

Το SPD για να δικαιολογήσει την απόφασή του να εγκρίνει τις πολεμικές πιστώσεις, όπως είναι γνωστό, ένα από τα επιχειρήματα που πρόβαλλε ήταν «το δικαίωμα στην άμυνα της χώρας». Ο Hugo Haase (Ούγκο Χάαζε), που στη συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας είχε ταχτεί ενάντια στην παροχή των πολεμικών πιστώσεων, στη συνεδρίαση του Ράιχσταγκ, στις 4 Αυγούστου 1914, ως πρόεδρός της, έκανε την παρακάτω ομιλία (ΠΓ):

«Βρισκόμαστε μπροστά σε μια μοιραία ώρα. Οι συνέπειες της ιμπεριαλιστικής πολιτικής που επέφερε η εποχή του ανταγωνισμού των εξοπλισμών, επιδεινώνοντας τις αντιθέσεις μεταξύ των λαών, έπεσαν σαν παλιρροϊκό κύμα πάνω στην Ευρώπη. Την ευθύνη για αυτό φέρουν οι φορείς αυτής της πολιτικής. Εμείς την απορρίπτουμε.

Η σοσιαλδημοκρατία καταπολέμησε με όλες της τις δυνάμεις αυτή την ολέθρια εξέλιξη, και μέχρι την τελευταία στιγμή επέδρασε με μεγάλα συλλαλητήρια σε όλες τις χώρες, ιδιαίτερα σε στενή συμφωνία με τους Γάλλους αδερφούς, για τη διατήρηση της ειρήνης. Οι προσπάθειές τους ήταν μάταιες. Τώρα βρισκόμαστε μπροστά στο αδιάλλακτο γεγονός του πολέμου. Μάς απειλούν οι φοβέρες των εχθρικών εισβολών. Σήμερα δεν πρέπει να αποφασίσουμε υπέρ ή κατά του πολέμου, αλλά για το ζήτημα των μέσων που είναι αναγκαία για την άμυνα της χώρας. Τώρα πρέπει να σκεφτούμε τα εκατομμύρια των συμπατριωτών μας που παρασύρθηκαν σ΄ αυτή τη συμφορά χωρίς να φταίνε. Αυτοί θα πληγούν πιο βαριά απ΄ όλους από τις καταστροφές του πολέμου. Οι πιο θερμές ευχές μας συνοδεύουν τα αδέρφια μας που κλήθηκαν [να σηκώσουν] τις σημαίες χωρίς διάκριση κόμματος. Σκεφτόμαστε επίσης τις μητέρες που έπρεπε να δώσουν τους γιους τους, τις γυναίκες και τα παιδιά που στερήθηκαν τον προστάτη τους, και αυτούς που φοβούνται για τους αγαπημένους τους, ότι τους απειλεί ο τρόμος της πείνας. Σ΄ αυτούς θα προστεθούν σύντομα δεκάδες χιλιάδες τραυματίες και ακρωτηριασμένοι μαχητές. Το να συμπαρασταθούμε σ΄ όλους αυτούς, να ελαφρύνουμε το πεπρωμένο τους, να ανακουφίσουμε αυτό το τεράστιο δεινοπάθημα, το θεωρούμε ως ένα επιτακτικό καθήκον.

Για το λαό μας και το ελεύθερο μέλλον του, μια νίκη του ρωσικού δεσποτισμού, ο οποίος έβαψε στο αίμα τους καλύτερος από το δικό του λαό, διακυβεύονται πολλά, αν όχι όλα. Επιβάλλεται να αποκρουστεί αυτός ο κίνδυνος, να εξασφαλιστεί ο πολιτισμός και η ανεξαρτησία της δικής μας χώρας. Στην ώρα του κινδύνου δε θα αφήσουμε τη πατρίδα μας στη μοίρα της. Αισθανόμαστε ότι βρισκόμαστε σε συμφωνία με τη Διεθνή, η οποία έχει αναγνωρίσει το δικαίωμα κάθε λαού ανά πάσα στιγμή για εθνική αυτοτέλεια και αυτοάμυνα, όπως επίσης, καταδικάζουμε σε συμφωνία μ΄ αυτήν κάθε κατακτητικό πόλεμο. Ζητάμε, μόλις έχει επιτευχθεί ο στόχος της ασφάλειας και οι αντίπαλοι τείνουν για ειρήνη, ο πόλεμος να πάρει τέλος με μια ειρήνη, η οποία θα κάνει δυνατή τη φιλία με τις γειτονικές χώρες. Αυτό δεν το απαιτούμε μόνο προς το συμφέρον της διεθνούς αλληλεγγύης η οποία υποστηριζόταν διαρκώς από εμάς, αλλά και προς το συμφέρον του γερμανικού λαού. Ελπίζουμε ότι το απάνθρωπο σχολείο των βασάνων του πολέμου θα ξυπνήσει σε νέα εκατομμύρια [ανθρώπους] την απέχθεια για τον πόλεμο και θα τους κερδίσει για το ιδεώδες του σοσιαλισμού και της ειρήνης μεταξύ των λαών.

Καθοδηγούμενοι από αυτές τις βασικές αρχές, εγκρίνουμε τις πολεμικές πιστώσεις που ζητούνται.»

Πηγή: Ulrike Haß, Jochen Hiltmann, Walter Kreiße, Alexander von Plato (Hrg): Ein anderes Deutschland, Westberlin 1978, σ.244

Μετάφραση – Επιμέλεια: Παναγιώτης Γαβάνας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.