Παρασκευή, 20 Φεβρουαρίου 2015

Δυό κείμενα εξευτελισμού και δουλοπρέπειαςΗ Ιστορία δε γράφεται μόνο στους χώρους δουλειάς και μόρφωσης, δε γράφεται μόνο στους δρόμους του αγώνα, αλλά και μέσα από ντοκουμέντα. Εδώ γίνεται λόγος για αποφάσεις ιστορικής σημασίας, που σφίγγουν παραπέρα τη «θηλιά» γύρω απ΄ το «λαιμό» του ελληνικού λαού, όσο κι αν υποκριτικά ισχυρίζονται το αντίθετο. Αναρτούμε χωρίς σχόλια δυό από αυτά τα κείμενα που δόθηκαν τις προηγούμενες μέρες στη δημοσιότητα, για να θυμίζουν τον εξευτελισμό των ιδεών της αριστεράς και το ραγιαδισμό στο ντόπιο αστικό κατεστημένο και τους διεθνείς ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς, από τους νέους κυβερνήτες.
Ολόκληρο το απόσπασμα της ομιλίας του Α. Τσίπρα, με το οποίο πρότεινε στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ τον Προκόπη Παυλόπουλο, πρώην βουλευτή και υπουργό κυβερνήσεων της ΝΔ, για Πρόεδρο της Δημοκρατίας

«Στις 25 Γενάρη η Ελλάδα πέρασε ένα ιστορικό σταυροδρόμι.

Ζούμε σήμερα τη γέννηση μιας νέας εποχής.

Όπως κάθε γέννα έτσι κι αυτή έχει τις δυσκολίες της.

Γι’ αυτό είναι αναγκαία όσο ποτέ άλλοτε σήμερα η ενότητα του λαού μας.

Η ενότητα αυτή πρώτα από όλα στην κοινωνία, αλλά και σε επίπεδο πολιτικό και πολιτειακό.

Η ευρύτερη δυνατή κοινωνική και πολιτική συναίνεση, είναι κατά τη γνώμη μου απαραίτητη προϋπόθεση, για να ανταπεξέλθουμε κάθε δυσκολία.

Και η επιλογή του προσώπου του νέου Προέδρου της Δημοκρατίας δεν μπορεί – και δεν πρέπει – να είναι ανεξάρτητη από την συγκυρία και τις επιτακτικές ανάγκες της.

Όλο αυτό το διάστημα άκουσα πολλές προτάσεις.

Ακόμα και τις τελευταίες ημέρες.

Άκουσα, επίσης, με ενδιαφέρον την πράγματι εύλογη πρόταση για εκλογή αριστερού Προέδρου της Δημοκρατίας.

Προφανώς όχι απ’ την πρώτη διαδικασία. Και όχι με τον αριθμό τον οποίο το Σύνταγμα απαιτεί για την εκλογή κανονικά, αν δεν είχε διαλυθεί η Βουλή.

Ξέρετε αυτή η πρόταση είναι εύλογη διότι διατυπώνει την εξής συλλογιστική:

Δεν υπήρξε ποτέ στη χώρα αριστερός πρόεδρος. Σήμερα μας δίνεται αυτή η δυνατότητα. Αυτή η δυνατότητα είναι πιο ρεαλιστική, να το πω έτσι.

Όμως η Αριστερά, συντρόφισσες και σύντροφοι, θα έλεγα σε όλη την ιστορία της αλλά κυρίως στις πιο κρίσιμες στιγμές, δεν υπήρξε ποτέ αλαζονική απέναντι στην Ιστορία.

Η δύναμή της πάντα ήταν ότι δε διεκδικούσε τα αξιώματα για τον εαυτό της, αλλά διεκδικούσε έμπνευση και διεκδικούσε τη φυσική καθοδήγηση του λαού.

Για μας το κόμμα και οι επιθυμίες του ήταν πάντα στην υπηρεσία του λαού και της πατρίδας.

Και γι αυτό πιστεύω ότι σήμερα χρειαζόμαστε έναν Πρόεδρο της Δημοκρατίας, με αποδεδειγμένη δημοκρατική ευαισθησία.

Με υψηλό αίσθημα εθνικής συνείδησης.

Και κυρίως έναν Πρόεδρο που να χαίρει ευρύτατης αποδοχής, τόσο στη κοινωνία, όσο όμως και στη Βουλή των Ελλήνων που αύριο θα κληθεί να τον εκλέξει.

Με αυτό το σκεπτικό και ύστερα από συνεννόηση και με τον Πρόεδρο του κόμματος των Ανεξαρτήτων Ελλήνων, προτείνω στην Κοινοβουλευτική μας Ομάδα, να ψηφίσει αύριο Τετάρτη για Πρόεδρο της Δημοκρατίας τον Προκόπη Παυλόπουλο.

Ο Προκόπης Παυλόπουλος μπορεί να είναι ο Πρόεδρος που με το κύρος, τη δημοκρατική του συνείδηση και το υψηλό αίσθημα πατριωτικής ευθύνης, μπορεί να βοηθήσει αποφασιστικά το λαό και τη χώρα, σ’ αυτή τη δύσκολη συγκυρία.

Υποστηρίζοντας ταυτόχρονα, με το κύρος αλλά και με το ειδικό βάρος του θεσμικού ρόλου του ΠτΔ, το έργο της μεγάλης κοινωνικής αλλαγής, που αυτή η κυβέρνηση θα φέρει σε πέρας, παρά τις αντιξοότητες και τις δυσκολίες της συγκυρίας».


Πηγή: iskra.gr, 17/02/2015
Επιστολή του υπουργού Οικονομικών Γ. Βαρουφάκη προς τον Πρόεδρο του Eurogroup για παράταση του Μνημονίου

«Αθήνα, 18 Φεβρουαρίου 2015
Αγαπητέ πρόεδρε του Eurogroup 

Τα τελευταία πέντε χρόνια ο λαός της Ελλάδας έχει καταβάλει αξιοσημείωτες προσπάθειες για την οικονομική προσαρμογή. Η νέα κυβέρνηση δεσμεύεται σε μια ευρύτερη και βαθύτερη μεταρρυθμιστική διαδικασία που αποσκοπεί στη διαρκή βελτίωση των αναπτυξιακών και εργασιακών προοπτικών στην επίτευξη της βιωσιμότητα του χρέους και της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας, διασφαλίζοντας την κοινωνική δικαιοσύνη και μετριάζοντας το σημαντικό κοινωνικό κόστος της διαρκούσης κρίσης. 

Οι ελληνικές Αρχές αναγνωρίζουν ότι οι από τις προηγούμενες κυβερνήσεις συμφωνηθείσες διαδικασίες διακόπηκαν από τις πρόσφατες προεδρικές και εθνικές εκλογές και ότι, ως αποτέλεσμα, αρκετές από τις τεχνικές διευθετήσεις έχουν ακυρωθεί. Οι ελληνικές αρχές τιμούν τις οικονομικές υποχρεώσεις της Ελλάδας προς όλους τους πιστωτές, και δηλώνουν την πρόθεσή μας να συνεργαστούμε με τους εταίρους μας προκειμένου να αποτραπούν τεχνικές επιπλοκές στο πλαίσιο της Κύριας Σύμβασης Χρηματοπιστωτικής Διευκόλυνσης την οποία αναγνωρίζουμε ως δεσμευτική ως προς το χρηματοπιστωτικό και διαδικαστικό της περιεχομένου.

Σ΄ αυτό το πλαίσιο, οι ελληνικές Αρχές αιτούνται τώρα την επέκταση της Κύριας Σύμβασης Χρηματοπιστωτικής Διευκόλυνσης (MFA) για μια περίοδο έξι μηνών από την λήξη της, κατά την οποία περίοδο θα προχωρήσουμε από κοινού, αξιοποιώντας την υπάρχουσα ευελιξία στην παρούσα διευθέτηση, προς την κατεύθυνση της επιτυχούς ολοκλήρωσης και αναθεώρησης στην βάση των προτάσεων, από τη μια πλευρά της ελληνικής κυβέρνησης και από την άλλη των θεσμών. 

Ο στόχος της αιτούμενης εξάμηνης παράτασης της διάρκειας της Σύμβασης είναι: 

α) Να συμφωνήσει στους αμοιβαία αποδεκτούς χρηματοπιστωτικούς και διοικητικούς όρους, η εφαρμογή των οποίων, σε συνεργασία με τους θεσμούς, θα σταθεροποιήσει την δημοσιονομική θέση της Ελλάδας, θα επιτύχει τα κατάλληλα πρωτογενή δημοσιονομικά πλεονάσματα, θα εγγυηθεί την βιωσιμότητα του χρέους και θα βοηθήσει στην επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων για το 2015 οι οποίοι λαμβάνουν υπόψη τους την παρούσα οικονομική κατάσταση. 

β) Να βεβαιώσει, συνεργαζόμενοι στενά με τους Ευρωπαίους και διεθνείς μας εταίρους, ότι οποιαδήποτε νέα μέτρα θα έχουν πλήρη χρηματοδότηση, απέχοντας από μονομερείς ενέργειες οι οποίες θα υπονόμευαν τους δημοσιονομικούς στόχους, την οικονομική ανάκαμψη και τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα. 

γ) Να επιτραπεί στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να επαναφέρει την εξαίρεση (waiver) σύμφωνα με τις διαδικασίες και τους κανονισμούς.

δ) Να επεκταθεί η διαθεσιμότητα των ομολόγων του EFSF που διατηρεί το ΤΧΣ (HFSF) για τη διάρκεια της Συμφωνίας. 

στ) Να ξεκινήσουν οι εργασίες ανάμεσα στις τεχνικές ομάδες, για τη δυνατότητα ενός νέου Συμβολαίου για την Ανάκαμψη και την Ανάπτυξη στο οποίο προσβλέπουν οι ελληνικές Αρχές, ανάμεσα στην Ελλάδα, την Ευρώπη και το ΔΝΤ, και το οποίο θα μπορούσε να ακολουθήσει την τρέχουσα Συμφωνία. 

η) Να συμφωνηθεί η εποπτεία υπό το πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και, στο ίδιο πνεύμα, υπό το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, κατά τη διάρκεια της επεκταθείσας Συμφωνίας. 

θ) Να συζητηθούν οι τρόποι της ενεργοποίησης της απόφασης του Eurogroup του Νοεμβρίου του 2012 σχετικά με τα δυνατά περαιτέρω μέτρα για το χρέος και τη βοήθεια τα οποία θα εφαρμοστούν, μετά την ολοκλήρωση της επεκταθείσας συμφωνίας, ως μέρος του Συμβολαίου που θα ακολουθήσει. 

Λαμβάνοντας υπόψη τα παραπάνω, η Ελληνική Κυβέρνηση εκφράζει την αποφασιστικότητα της να συνεργαστεί στενά με τους θεσμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ώστε: α) να επιτύχει δημοσιονομική και χρηματοπιστωτική σταθερότητα, β) να διευκολύνει την Ελληνική Κυβέρνηση να εισάγει ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις μακράς πνοής που απαιτούνται για την αποκατάσταση του βιοτικού επιπέδου εκατομμυρίων ελλήνων πολιτών μέσα από τη βιώσιμη οικονομική ανάπτυξη, την επωφελή απασχόληση και κοινωνική συνοχή».Πηγή: iskra.gr, 19/02/2015

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.