Δευτέρα, 31 Αυγούστου 2015

«Επιχείρηση Λευκή»Η εντολή του Χίτλερ για την εισβολή στη Πολωνία (31.8.1939) - Το πλήρες κείμενο

Σαν σήμερα πριν από 76 χρόνια δόθηκε από τον Χίτλερ η εντολή για εισβολή της ναζιστικής Γερμανίας στη Πολωνία. Πριν από αυτήν είχαν προηγηθεί διάφορες εχθρικές ενέργειες κατά της Πολωνίας καθώς και συσκέψεις για αυτό το ζήτημα, η σημαντικότερη από τις οποίες ήταν στις 23 Μαΐου 1939[*], στην οποία επισφραγίστηκε η απόφαση της εισβολής. Μ΄ αυτή την ευκαιρία μεταφράσαμε και δίνουμε στη δημοσιότητα την «Εντολή Αρ. 1 για τη διεξαγωγή πολέμου» του Χίτλερ, με την κωδική ονομασία «Επιχείρηση Λευκή», που αφορά στην εισβολή, αρχίζοντας και επίσημα πλέον ο Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος (ΠΓ).[Ντοκουμέντο]


[Εντολή του Ανώτατου Διοικητή της Βέρμαχτ Αδόλφου Χίτλερ για την επίθεση κατά της Πολωνίας

(«Επιχείρηση Λευκή»)

31 Αυγούστου 1939]


Εντολή Αρ. 1
για τη διεξαγωγή πολέμου

1) Αφού έχουν εξαντληθεί όλες οι πολιτικές δυνατότητες, προκειμένου να εξαλειφθεί με ειρηνικά μέσα μια ανυπόφορη για τη Γερμανία κατάσταση στα ανατολικά της σύνορα, αποφάσισα για μια βίαιη λύση.

2) Η επίθεση κατά της Πολωνίας πρέπει να γίνει σύμφωνα με τις προετοιμασίες που αποφασίστηκαν για την Επιχείρηση Λευκή με τροποποιήσεις, οι οποίες προκύπτουν στο στρατό από την, στο μεταξύ, σχεδόν παράταξη που ολοκληρώθηκε.

Η κατανομή καθηκόντων και ο επιχειρησιακός στόχος παραμένουν αμετάβλητοι.

Ημέρα επίθεσης: 1.9.39

Χρόνος επίθεσης [ώρα]: 4.45

Ο χρόνος αυτός ισχύει επίσης για τις επιχειρήσεις Γκντίνια – κόλπος του Γκντανσκ και γέφυρα Ντίρσαου.

3) Στη Δύση είναι σημαντικό να αφήσουμε καθαρά την ευθύνη για την έναρξη των εχθροπραξιών στην Αγγλία και τη Γαλλία. Για μικρές παραβιάσεις των συνόρων πρέπει αρχικά να δοθεί απάντηση, σαφώς σε τοπικό επίπεδο.

Η διαβεβαιωμένη από εμάς ουδετερότητα της Ολλανδίας, του Βελγίου, του Λουξεμβούργου και της Ελβετίας πρέπει να θεωρηθεί ως δυσάρεστη.

Τα χερσαία δυτικά σύνορα της Γερμανίας δεν πρέπει να τα διασχίσει κανείς σε οποιοδήποτε σημείο χωρίς τη ρητή άδειά μου.

Για τη θάλασσα ισχύει το ίδιο για όλες τις πολεμικές ενέργειες ή [αυτές] που φαίνονται ως τέτοιες.

Τα αμυντικά μέτρα της πολεμικής αεροπορίας πρέπει αρχικά να περιοριστούν στην απαραίτητη απόκρουση των εχθρικών επιθέσεων από αέρος, όπου πρέπει να προσεχθούν όσο το δυνατό περισσότερο τα σύνορα των ουδέτερων κρατών κατά την απόκρουση μεμονωμένων αεροσκαφών και μικρότερων μονάδων. Μόνο όταν χρησιμοποιηθούν ισχυρότερες γαλλικές και αγγλικές επιθετικές μονάδες πάνω από τα ουδέτερα κράτη κατά του γερμανικού εδάφους, [όπου] η αεροπορική άμυνα στα δυτικά δεν είναι πλέον εξασφαλισμένη, πρέπει να επιτραπεί η απόκρουση και πάνω από αυτά τα ουδέτερα εδάφη.

Ο τάχιστος προσανατολισμός της Ανώτατης Διοίκησης της Βέρμαχτ για οποιαδήποτε παραβίαση της ουδετερότητας τρίτων κρατών από τους δυτικούς αντιπάλους είναι ιδιαίτερα σημαντικός.

4) Αν η Αγγλία και η Γαλλία ξεκινήσουν εχθροπραξίες κατά της Γερμανίας, τότε είναι καθήκον των τμημάτων της Βέρμαχτ που επιχειρούν στα δυτικά, κάτω από την όσο το δυνατό [μεγαλύτερη] φροντίδα των δυνάμεων, να διατηρήσουν τις προϋποθέσεις για τη νικηφόρα περάτωση των επιχειρήσεων κατά της Πολωνίας. Στα πλαίσια αυτού του καθήκοντος πρέπει να καταστραφούν οι εχθρικές ένοπλες δυνάμεις και οι στρατιωτικο-οικονομικές πηγές τους ανάλογα με τις δυνάμεις. Τη διαταγή για το ξεκίνημα των επιθετικών ενεργειών την κρατώ σε κάθε περίπτωση για τον εαυτό μου.

Ο στρατός διατηρεί το δυτικό τείχος και αποφασίζει για προετοιμασίες, ώστε να εμποδίσει την περικύκλωση από το βορρά – αν οι δυτικές δυνάμεις παραβιάσουν το βελγικό ή το ολλανδικό έδαφος. Αν εισέλθουν γαλλικές δυνάμεις στο Λουξεμβούργο, τότε δίνεται η άδεια να ανατιναχθούν οι γέφυρες στα σύνορα.

Το πολεμικό ναυτικό διεξάγει εμπορικό πόλεμο με κέντρο βάρους κατά της Αγγλίας. Για να υπάρξει μεγαλύτερο αποτέλεσμα μπορεί να υπολογίζεται με τη δήλωση ζωνών κινδύνου. Η Ανώτατη Διοίκηση του Πολεμικού Ναυτικού αναφέρει σε ποιες θαλάσσιες περιοχές και σε ποια έκταση θεωρεί ότι πρέπει να διατηρηθούν ζώνες κινδύνου. Το κείμενο για μια δημόσια δήλωση πρέπει να προετοιμαστεί σε συνεννόηση με το υπουργείο Εξωτερικών και να υποβληθεί σε μένα μέσω της Ανώτατης Διοίκησης της Βέρμαχτ για έγκριση.

Η Βαλτική Θάλασσα πρέπει να ασφαλιστεί απέναντι σε εχθρική εισβολή. Την απόφαση, αν επιτρέπεται για αυτό το σκοπό να μπλοκαριστούν οι είσοδοι της Βαλτικής Θάλασσας με νάρκες, την παίρνει ο Ανώτατος Διοικητής του Πολεμικού Ναυτικού.

Η πολεμική αεροπορία κατά κύριο λόγο πρέπει να εμποδίσει την επέμβαση της γαλλικής και αγγλικής πολεμικής αεροπορίας [που στρέφεται] ενάντια στο γερμανικό στρατό και το γερμανικό ζωτικό χώρο.

Κατά τη διεξαγωγή του πολέμου κατά της Αγγλίας πρέπει να προετοιμαστεί η δράση της πολεμικής αεροπορίας για τη διατάραξη του θαλάσσιου εφοδιασμού, της βιομηχανίας εξοπλισμών, της μεταφοράς στρατευμάτων προς τη Γαλλία. Πρέπει να αξιοποιηθούν ευνοϊκές ευκαιρίες για μια αποτελεσματική επίθεση ενάντια σε συγκεντρωμένες μονάδες του στόλου, ενάντια στα θωρηκτά και τα αεροπλανοφόρα. Επιφυλάσσομαι να αποφασίσω για επιθέσεις κατά του Λονδίνου.

Οι επιθέσεις κατά της Αγγλίας πρέπει να προετοιμαστούν απ΄ τη σκοπιά τού ότι πρέπει να αποφευχθεί κάτω απ΄ όλες τις περιστάσεις μια ανεπαρκής επιτυχία με μέρος των δυνάμεων.

Αδόλφος Χίτλερ
[*] Για τη σύσκεψη αυτή καθώς και για μια σειρά άλλα ζητήματα που αφορούν στην εισβολή (και όχι μόνο), μπορεί να διαβαστεί το άρθρο: Η σύσκεψη που επισφράγισε τη γερμανική εισβολή στη Πολωνία (1939) στον παρόν ιστολόγιο.

 

Μετάφραση – Επιμέλεια: Παναγιώτης Γαβάνας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.