Τρίτη, 22 Δεκεμβρίου 2015

Η Διάσκεψη του Τσίμμερβαλντ (Ντοκουμέντα)Πριν από 100 χρόνια, τον Σεπτέμβριο του 1915, όταν ο Α΄ Παγκόσμιος Πόλεμος μαινόταν, περίπου τρεις ντουζίνες σοσιαλιστές διεθνιστές συγκεντρώθηκαν παράνομα στο μικρό ορεινό χωριό Τσίμμερβαλντ (Zimmerwald) της Ελβετίας για να συζητήσουν την τότε κατάσταση, ιδιαίτερα το ζήτημα της ειρήνης, αλλά σε μεγάλο βαθμό και τη ρήξη με τον σοσιαλσοβινισμό της ηγεσίας της Δεύτερης Διεθνούς. Στη συνέχεια παρουσιάζουμε τρία σημαντικά ντοκουμέντα: 1. Το γνωστό «Μανιφέστο του Τσίμμερβαλντ» που ψήφισε η Διάσκεψη μετά από έντονες αντιπαραθέσεις. 2. Την κοινή δήλωση της γαλλικής και γερμανικής αντιπροσωπείας στη Διάσκεψη και 3. Την επιστολή του Καρλ Λήμπκνεχτ –ο οποίος την περίοδο εκείνη υπηρετούσε ως στρατιώτης- προς τους συμμετέχοντες της Διάσκεψης. Απ΄ ό,τι είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε, τα δυό τελευταία κείμενα δημοσιεύονται για πρώτη φορά στην ελληνική γλώσσα.

Σημείωση: Στο αμέσως επόμενο διάστημα θα συνεχίσουμε με τη δημοσίευση κειμένων που αφορούν στη Διάσκεψη του Τσίμμερβαλντ.


[Ντοκουμέντο Αρ. 1]

Το Μανιφέστο του Τσίμμερβαλντ


Προλετάριοι της Ευρώπης!

Ο πόλεμος διαρκεί για περισσότερο από ένα χρόνο. Εκατομμύρια πτώματα σκεπάζουν τα πεδία των μαχών, εκατομμύρια άνθρωποι έχουν μείνει για όλη τη ζωή τους ανάπηροι. Η Ευρώπη μοιάζει μ΄ ένα γιγάντιο ανθρώπινο σφαγείο. Όλη η κουλτούρα που δημιουργήθηκε με την εργασία πολλών γενιών έχει καταδικαστεί σε καταστροφή. Η πιο άγρια βαρβαρότητα γιορτάζει σήμερα το θρίαμβό της πάνω σε όλα εκείνα που μέχρι τώρα αποτελούσαν την υπερηφάνεια της ανθρωπότητας.

Οποιαδήποτε κι αν είναι η αλήθεια για την άμεση ευθύνη του ξεσπάσματος αυτού του πολέμου –ένα είναι βέβαιο: Ο πόλεμος που γέννησε αυτό το χάος, είναι αποτέλεσμα του ιμπεριαλισμού, της επιδίωξης των καπιταλιστικών τάξεων κάθε έθνους να ικανοποιήσουν τη λαιμαργία τους για κέρδος με την εκμετάλλευση της ανθρώπινης εργασίας και των θησαυρών της φύσης όλης της γήινης σφαίρας.

Οικονομικά καθυστερημένα ή πολιτικά αδύναμα έθνη πέφτουν θύματα υποδούλωσης από τις μεγάλες δυνάμεις, οι οποίες σ΄ αυτό τον πόλεμο προσπαθούν να διαμορφώσουν εκ νέου τον παγκόσμιο χάρτη διά πυρός και σιδήρου με βάση τα εκμεταλλευτικά τους συμφέροντα. Έτσι, ολόκληροι λαοί και χώρες, όπως το Βέλγιο, η Πολωνία, τα κράτη της Βαλκανικής, η Αρμενία, απειλούνται μοιραία να προσαρτηθούν ως λάφυρα στο παιχνίδι των αποζημιώσεων, να κομματιαστούν ως σύνολο ή σε τμήματα.

Οι κινητήριες δυνάμεις του πολέμου γίνονται εμφανείς στην πορεία του σε όλη τους την ποταπότητα. Κομμάτι κομμάτι πέφτει το πέπλο εκείνο, με το οποίο σκεπάστηκε το νόημα αυτής της παγκόσμιας καταστροφής από τη συνείδηση των λαών. Οι καπιταλιστές όλων των χωρών, που από το αίμα του λαού που χύνεται στοχεύουν στον κόκκινο χρυσό των πολεμικών κερδών, ισχυρίζονται ότι ο πόλεμος υπηρετεί την υπεράσπιση της πατρίδας, της δημοκρατίας, της απελευθέρωσης των καταπιεσμένων λαών. Ψεύδονται. Στην πραγματικότητα θάβουν στα πεδία της καταστροφής την ελευθερία του δικού τους λαού μαζί με την ανεξαρτησία άλλων εθνών. Προκύπτουν νέα δεσμά, νέες αλυσίδες, νέα βάρη και το προλεταριάτο όλων των χωρών, των νικηφόρων καθώς και των ηττημένων, θα πρέπει να τα υποφέρουν. Κατά το ξέσπασμα του πολέμου αναγγέλθηκε η ανύψωση της ευημερίας –το πραγματικό αποτέλεσμα είναι ένδεια και στερήσεις, ανεργία και ακρίβεια, υποσιτισμός και επιδημίες για το λαό. Για ολόκληρες δεκαετίες τα κόστη του πολέμου θα καταβροχθίζουν τις καλύτερες δυνάμεις των λαών, θα θέτουν σε κίνδυνο τα επιτεύγματα των κοινωνικών μεταρρυθμίσεων και θα εμποδίζουν κάθε βήμα προς τα μπρος.

Πολιτιστική ερήμωση, οικονομική παρακμή, πολιτική αντίδραση –αυτές είναι οι ευλογίες αυτής της φρικαλέας πάλης μεταξύ των λαών.

Με αυτό τον τρόπο ο πόλεμος αποκαλύπτει την γυμνή μορφή του σύγχρονου καπιταλισμού, ο οποίος έχει γίνει ασυμβίβαστος, όχι μόνο με τα συμφέροντα των εργατικών μαζών, όχι μόνο με τις ανάγκες της ιστορικής εξέλιξης, αλλά και με τις στοιχειώδεις συνθήκες της ανθρώπινης κοινωνίας.

Οι κυρίαρχες δυνάμεις της καπιταλιστικής κοινωνίας, στα χέρια των οποίων βρισκόταν η τύχη των λαών, οι μοναρχικές καθώς και οι ρεπουμπλικανικές κυβερνήσεις, η μυστική διπλωματία, οι ισχυρές οργανώσεις των εργοδοτών, τα αστικά κόμματα, ο καπιταλιστικός Τύπος, η εκκλησία –όλοι αυτοί φέρουν όλο το βάρος της ευθύνης αυτού του πολέμου, ο οποίος έχει προκύψει από την κοινωνική τάξη πραγμάτων που τους θρέφει και τους προστατεύει και που διεξάγεται για τα συμφέροντά τους.

Εργάτες!

Κατά το ξέσπασμα του πολέμου -σας είπαν εκμεταλλευόμενους, στερημένους δικαιωμάτων, περιφρονημένους, όταν θεωρήθηκε ότι πρέπει να σας οδηγήσουν στο σφαγείο, στο θάνατο, αδερφούς και συντρόφους. Και τώρα, επειδή ο πόλεμος σας έχει σακατέψει, σας ξέσχισε τη σάρκα, σας ταπείνωσε και σας κατέστρεψε, οι κυρίαρχοι απαιτούν από εσάς να εγκαταλείψετε τα συμφέροντά σας, τους στόχους σας, τα ιδανικά σας, με μια λέξη: τη δουλική υποταγή στην κοινωνική ειρήνη. Σας στερούν τη δυνατότητα να εκφράσετε τις απόψεις σας, τα αισθήματά σας, τον πόνο σας. Σας αρνούνται να διατυπώσετε και να υποστηρίξετε τα αιτήματά σας. Ο Τύπος είναι φιμωμένος, τα πολιτικά δικαιώματα και οι ελευθερίες τσαλαπατιούνται –έτσι σήμερα κυριαρχεί η στρατιωτική δικτατορία με σιδερένια πυγμή.

Σ΄ αυτή την κατάσταση, η οποία απειλεί ολόκληρο το μέλλον της Ευρώπης και της ανθρωπότητας, δεν μπορούμε και δεν πρέπει να παραμένουμε παραπέρα αδρανείς. Για πολλές δεκαετίες το σοσιαλιστικό προλεταριάτο διεξήγαγε την πάλη ενάντια στον μιλιταρισμό. Με αυξανόμενη ανησυχία οι εκπρόσωποί της ασχολήθηκαν στις εθνικές και διεθνείς διασκέψεις τους με τον όλο και πιο απειλητικό κίνδυνο του πολέμου που προέρχεται από τον ιμπεριαλισμό. Στη Στουτγάρδη, στην Κοπεγχάγη, στη Βασιλεία τα διεθνή σοσιαλιστικά συνέδρια έχουν δείξει το δρόμο που έπρεπε να ακολουθήσουν οι προλετάριοι.

Τα σοσιαλιστικά κόμματα και οι εργατικές οργανώσεις διάφορων χωρών, που καθόρισαν αυτό το δρόμο, έχουν περιφρονήσει από την αρχή του πολέμου τις υποχρεώσεις που απορρέουν από αυτόν. Οι εκπρόσωποί τους έχουν ζητήσει από τους εργάτες για να σταματήσει η ταξική πάλη, το μοναδικό δυνατό και αποτελεσματικό μέσο της προλεταριακής χειραφέτησης. Έχουν εγκρίνει τις πιστώσεις των κυριάρχων για τη διεξαγωγή του πολέμου, έχουν θέσει τις διάφορες υπηρεσίες τους στη διάθεση των κυβερνήσεων, έχουν προσπαθήσει μέσω του Τύπου τους και των απεσταλμένων τους να κερδίσουν τους ουδέτερους υπέρ της κυβερνητικής πολιτικής των χωρών τους, έχουν παραδώσει στις κυβερνήσεις τους σοσιαλιστές υπουργούς ως ομήρους για τη διατήρηση της κοινωνικής ειρήνης και έτσι μπροστά στην εργατική τάξη, μπροστά στο παρόν και στο μέλλον της, έχουν αναλάβει την ευθύνη για αυτό τον πόλεμο, για τους στόχους του και τις μεθόδους του. Και όπως τα μεμονωμένα κόμματα, έτσι απέτυχε και η πιο υπεύθυνη εκπροσώπηση των σοσιαλιστών όλων των χωρών, το Διεθνές Σοσιαλιστικό Γραφείο.

Τα γεγονότα αυτά είναι συνυπεύθυνα, που η διεθνής εργατική τάξη, η οποία δεν έπεσε θύμα εθνικού πανικού στην πρώτη πολεμική περίοδο ή απελευθερώθηκε από αυτήν, ακόμη και μέχρι τώρα, στο δεύτερο χρόνο του μακελειού, δεν βρήκε τα μέσα και τους δρόμους να αναλάβει δραστήρια την πάλη για την ειρήνη ταυτόχρονα σε όλες τις χώρες.

Σ΄ αυτή την αφόρητη κατάσταση έχουμε συναντηθεί οι εκπρόσωποι των σοσιαλιστικών κομμάτων, των συνδικάτων και των μειοψηφιών τους, εμείς οι Γερμανοί, Γάλλοι, Ιταλοί, Ρώσοι, Πολωνοί, Λετονοί, Ρουμάνοι, Βούλγαροι, Σουηδοί, Νορβηγοί, Ολλανδοί και Ελβετοί, εμείς που δεν στεκόμαστε στο έδαφος της εθνικής αλληλεγγύης με την εκμεταλλεύτρια τάξη, αλλά στο έδαφος της διεθνούς αλληλεγγύης του προλεταριάτου και της ταξικής πάλης. Έχουμε συναντηθεί για να ανανεώσουμε τους δεσμούς των διεθνών σχέσεων και να καλέσουμε την εργατική τάξη για αυτοσυλλογισμό και πάλη για την ειρήνη.

Αυτή η πάλη είναι πάλη για την ελευθερία, για την αδελφοσύνη ανάμεσα στους λαούς, για το σοσιαλισμό. Καθήκον είναι να ξεκινήσει αυτή η πάλη για την ειρήνη, για μια ειρήνη χωρίς προσαρτήσεις και πολεμικές αποζημιώσεις. Μια τέτοια ειρήνη όμως είναι δυνατή μόνο όταν καταδικαστεί κάθε σκέψη για παραβίαση των δικαιωμάτων και ελευθεριών των λαών. Ούτε η κατοχή ολόκληρων χωρών ούτε ξεχωριστών τμημάτων χωρών δεν πρέπει να οδηγήσει στην βίαιη ενσωμάτωσή τους. Καμιά προσάρτηση, ούτε ανοιχτή ούτε μασκαρεμένη, επίσης, καμιά αναγκαστική οικονομική ενσωμάτωση, που μέσω της πολιτικής αφαίρεσης δικαιωμάτων, γίνεται ακόμη πιο αφόρητη. Το δικαίωμα αυτοδιάθεσης των λαών πρέπει να αποτελεί ακλόνητη θεμελιώδη αρχή στην τάξη πραγμάτων των εθνικών σχέσεων.

Προλετάριοι!

Από τότε που ξέσπασε ο πόλεμος έχετε θέσει την ενεργητικότητά σας, το θάρρος σας, την αντοχή σας στην υπηρεσία των κυρίαρχων τάξεων. Τώρα καθήκον είναι να υποστηρίξετε τη δική σας υπόθεση, τους ιερούς στόχους του σοσιαλισμού, τη λύτρωση των καταπιεσμένων λαών και των υπόδουλων τάξεων με την ασυμφιλίωτη, προλεταριακή ταξική πάλη.

Καθήκον και υποχρέωση των σοσιαλιστών των χωρών που διεξάγουν τον πόλεμο είναι να ξεκινήσουν αυτή την πάλη με μεγάλη ορμή. Καθήκον και υποχρέωση των σοσιαλιστών των ουδέτερων χωρών είναι να υποστηρίξουν τους αδερφούς τους σ΄ αυτή την πάλη με όλα τα αποτελεσματικά μέσα ενάντια στην αιματηρή βαρβαρότητα.

Ποτέ στην παγκόσμια ιστορία δεν έχει υπάρξει πιο επείγον, πιο υψηλό, πιο λαμπρό καθήκον, η πραγματοποίηση του οποίου θα πρέπει να είναι το κοινό μας έργο. Καμιά θυσία δεν είναι τόσο μεγάλη, κανένα φορτίο δεν είναι τόσο βαρύ για την επίτευξη αυτού του στόχου: την επίτευξη ειρήνης ανάμεσα στους λαούς.

Εργάτες και εργάτριες! Μητέρες και πατέρες! Χήρες και ορφανά! Τραυματίες και ανάπηροι! Σε όλους εσάς που υποφέρετε από τον πόλεμο και ως επακόλουθο του πολέμου, σας καλούμε: πάνω από τα σύνορα, πάνω από τα καπνισμένα πεδία των μαχών, πάνω από τις κατεστραμμένες πόλεις και τα χωριά:

ΠΡΟΛΕΤΑΡΙΟΙ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΧΩΡΩΝ ΕΝΩΘΕΙΤΕ!

Τσίμμερβαλντ (Ελβετία), Σεπτέμβριος 1915ΣΤΟ ΟΝΟΜΑ ΤΗΣ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΙΚΗΣ ΔΙΑΣΚΕΨΗΣ

Για τη γερμανική αντιπροσωπεία:
GEORG LEDEBOUR
ADOLF HOFFMANN


Για τη γαλλική αντιπροσωπεία:
A. BOURDERON
A.MERRHEIM


Για την ιταλική αντιπροσωπεία:
G. E.MODIGLIANI
CONSTANTINO LAZZARI


Για τη ρωσική αντιπροσωπεία:

N. LENIN

PAUL AXELROD

M. BOBROFF


Για την πολωνική αντιπροσωπεία:

ST. LAPINSKI
A.WARSKI
CZ. HANECKI


Για τη διαβαλκανική σοσιαλιστική Ομοσπονδία:

Στο όνομα της ρουμανικής αντιπροσωπείας:

Στο όνομα της βουλγαρικής αντιπροσωπείας:

C. RAKOVSKY
WASSIL KOLAROW


Για τη σουηδική και νορβηγική αντιπροσωπεία:
Z. HÖGLUND
TURE NERMAN


Για την ολλανδική αντιπροσωπεία:

H. ROLAND HOLST


Για την ελβετική αντιπροσωπεία:
ROBERT GRIMM
CHARLES NAINE


Σημειώσεις: α) Οι υπογραμμίσεις είναι στο πρωτότυπο. β) Τα ονόματα τα αφήσαμε όπως ήταν στη γερμανική γλώσσα (ΠΓ).

Παράθεση σύμφωνα με: Horst Lademacher (εκδ.): Die Zimmerwalder Bewegung. Protokolle und Korrespondenz, I. Protokolle, Χάγη/Παρίσι: Mouton 1967, σ. 166-169. 

Πηγή (εδώ): http://www.zimmerwald1915.ch/PDF/manifest.pdf[Ντοκουμέντο Αρ. 2]


Κοινή δήλωση της γαλλικής και της γερμανικής αντιπροσωπείας στη διεθνή σοσιαλιστική διάσκεψη του Τσίμμερβαλντ (Ελβετία)

Διοργανώθηκε από τις 5 έως τις 8 Σεπτεμβρίου 1915

Μετά από ένα χρόνο αυτού του καταστρεπτικού πολέμου, αποκαλύφθηκε όλο και περισσότερο ο σαφής ιμπεριαλιστικός χαρακτήρας του. Αυτό αποδεικνύει ότι οι αιτίες του βρίσκονται στην ιμπεριαλιστική και αποικιοκρατική πολιτική όλων των κυβερνήσεων, οι οποίες φέρουν την ευθύνη για το ξέσπασμα αυτής της φοβερής αιματοχυσίας.

Με την κοινωνική ειρήνη, την οποία κήρυξαν σε όλες τις χώρες εκείνοι που είχαν οφέλη από τον καπιταλισμό, κερδήθηκαν οι λαϊκές μάζες υπέρ του πολέμου, στον οποίο αποδόθηκε η επίφαση μιας φυλετικής πάλης, ενός πολέμου για το δίκιο και την ελευθερία. Υπό την πίεση των με αυτό τον τρόπο προκληθέντων αισθημάτων, σε κάθε χώρα ένα μεγάλο μέρος των οργανωμένων και ενημερωμένων εργατών συνεπάρθηκε από τον εθνικισμό. Από τότε ο υποταγμένος στους εξουσιαστές Τύπος δεν σταμάτησε να τονίζει τον απελευθερωτικό χαρακτήρα αυτού του πολέμου. Σήμερα οι σοβινιστές κάθε έθνους χαρακτηρίζουν ως πολεμικό στόχο την κατάκτηση ολόκληρων χωρών ή τμημάτων χωρών. Η υλοποίηση αυτών των προθέσεων θα εμπεριείχε το φύτρο μελλοντικών πολέμων.

Σε αντίθεση με αυτά τα σχέδια, σε όλα τα έθνη σχηματίστηκαν αποφασιστικές μειοψηφίες, οι οποίες προσπαθούν να εκπληρώσουν εκείνα τα καθήκοντα που τέθηκαν στους σοσιαλιστές όλων των χωρών στα διεθνή συνέδρια της Στουτγάρδης, της Κοπεγχάγης και της Βασιλείας.

Σήμερα περισσότερο από ποτέ είναι καθήκον τους να αντιταχθούν σε αυτές τις επιδιώξεις για προσαρτήσεις και να επιταχύνουν τον τερματισμό αυτού του πολέμου, ο οποίος προκάλεσε ήδη την απώλεια εκατομμυρίων ανθρώπινων ζωών, αμέτρητους ακρωτηριασμένους και μεγάλη ένδεια ανάμεσα στους εργάτες όλων των χωρών. Ως εκ τούτου, εμείς οι γερμανοί και γάλλοι σοσιαλιστές και οι συνδικαλιστές δηλώνουμε:

Αυτός ο πόλεμος δεν είναι δικός μας πόλεμος!

Καταδικάζουμε με τον πιο αποφασιστικό τρόπο την παραβίαση της βελγικής ουδετερότητας, την οποία έχουν εγγυηθεί επίσημα διεθνείς Συμβάσεις των εμπόλεμων κρατών. Ζητάμε και δεν θα σταματήσουμε να ζητάμε, να αποκατασταθεί στο Βέλγιο όλη η ακεραιότητα και ανεξαρτησία του.

Δηλώνουμε ότι θέλουμε το τέλος του πολέμου μέσω μιας κοντινής ειρήνης, η οποία δεν θα ασκεί βία σε κανέναν λαό και σε κανένα έθνος, ότι ποτέ δεν θα συμφωνήσουμε στα κατακτητικά σχέδια των κυβερνήσεών μας, τα οποία θα εμπεριέχουν αναπόφευκτα το φύτρο νέων πολέμων, ότι καθένας από εμάς θα εργαστεί στη χώρα του για την ειρήνη, η οποία σκορπίζει το σπαρμένο μίσος ανάμεσα στους λαούς και κάνει ξανά δυνατή σ΄ αυτούς μια συμμαχία με σκοπό την κοινή εργασία.

Θεωρούμε ότι μια τέτοια ειρήνη μπορεί να επιτευχθεί μόνο αν υπάρξει πλήρης παραίτηση από τον βιασμό των λαών. Η κατοχή ολόκληρων χωρών ή τμημάτων χωρών δεν πρέπει να οδηγήσει σε βίαιη προσάρτησή τους. Όχι στην προσάρτηση, ούτε στην ανοιχτή ούτε στη μασκαρεμένη, ούτε ακόμη και στην αναγκαστική οικονομική ενσωμάτωση, η οποία με την πολιτική αφαίρεση δικαιωμάτων γίνεται ακόμη πιο αφόρητη. Το δικαίωμα αυτοδιάθεσης των λαών πρέπει να θεωρείται απαραβίαστο.

Αναλαμβάνουμε ρητά το καθήκον να ενεργούμε αδιάκοπα ο καθένας στη χώρα του σ΄ αυτό το πνεύμα, ώστε το κίνημα ειρήνης να δυναμώσει, επιβάλλοντας στις κυβερνήσεις μας να δώσουν τέλος σ΄ αυτή τη σφαγή.

Με το να αποκηρύσσουμε την κοινωνική ειρήνη, με το να παραμένουμε πιστοί στην ταξική πάλη, η οποία αποτελεί τη βάση συγκρότησης της σοσιαλιστικής Διεθνούς, βρισκόμαστε σταθερά στο πλευρό των γερμανών και γάλλων σοσιαλιστών και συνδικαλιστών μεταξύ των συντρόφων μας, στην πάλη ενάντια σ΄ αυτή τη φοβερή συμφορά και τον τερματισμό της σφαγής των λαών, η οποία ατιμάζει την ανθρωπότητα.


Για τους γερμανούς συμμετέχοντες:

Adolf Hoffmann
Georg Ledebour


Για τους γάλλους συμμετέχοντες:

A. Merrheim
A. Bourderon


Πηγή: http://www.zimmerwald1915.ch/PDF/dt_franz_erkl.pdfΚοινωνικός πόλεμος, όχι κοινωνική ειρήνη!

Στις 2 Σεπτεμβρίου 1915 ο Καρλ Λήμπκνεχτ, που από τον Φεβρουάριο του 1915 ήταν στρατιώτης που δεν έπαιρνε ενεργό μέρος στις εχθροπραξίες αλλά στα μετόπισθεν (στην κατασκευή, συντήρηση και λειτουργία οχυρωματικών έργων), απεύθυνε μια επιστολή στους συμμετέχοντες της Διάσκεψης του Τσίμμερβαλντ. Το κείμενο, που μετέφερε στην Ελβετία η γυναίκα του Σοφί Λήμπκνεχτ, διαβάστηκε στους συμμετέχοντες. 


[Ντοκουμέντο Αρ. 3]

Επιστολή του Καρλ Λήμπκνεχτ


Αγαπητοί σύντροφοι! Είμαι αιχμάλωτος, δέσμιος του μιλιταρισμού. Έτσι, δεν μπορώ να έρθω σε εσάς. Η καρδιά μου, το κεφάλι μου, ολόκληρη η ψυχή μου είναι παρ΄ όλα αυτά μαζί σας.

Έχετε δυό σοβαρά καθήκοντα. Ένα σκληρό, το τραχύ καθήκον και ένα ιερό, αυτό του ενθουσιασμού και της ελπίδας. Ξεκαθάρισμα λογαριασμών, αμείλικτο ξεκαθάρισμα λογαριασμών με τους λιποτάκτες και τους αποστάτες της Διεθνούς στη Γερμανία, την Αγγλία, τη Γαλλία και αλλού.

Αλληλοκατανόηση, εμψύχωση, ενθάρρυνση αυτών που παραμένουν πιστοί στη σημαία τους, εκείνων που είναι αποφασισμένοι να μην υποχωρήσουν ούτε κατά ένα βήμα μπροστά στο διεθνή ιμπεριαλισμό, που ενδεχομένως να πέσουν και θύματα. Και να δημιουργηθεί τάξη στις γραμμές εκείνων που είναι αποφασισμένοι να αντιστέκονται, να αντιστέκονται και να παλεύουν –έχοντας ως σταθερό σημείο τους το διεθνή σοσιαλισμό.

Οι αρχές της θέσης μας απέναντι στον παγκόσμιο πόλεμο, ως ειδική περίπτωση των αρχών της θέσης μας απέναντι στην καπιταλιστική τάξη πραγμάτων, πρέπει να διευκρινιστεί: Εν συντομία –έτσι ελπίζω! Επειδή εδώ είμαστε όλοι, είστε όλοι σύμφωνοι, πρέπει να είμαστε σύμφωνοι.

Πρέπει να βγουν συμπεράσματα τακτικής που προκύπτουν από αυτές τις αρχές –αδυσώπητα, για όλες τις χώρες!

Κοινωνικός πόλεμος, όχι κοινωνική ειρήνη!

Διεθνής αλληλεγγύη του προλεταριάτου σχετικά με/ενάντια την/στην ψευτοεθνική, ψευτοπατριωτική ταξική αρμονία˙ διεθνής ταξική πάλη για τον πόλεμο μεταξύ των κρατών. Διεθνής ταξική πάλη για την ειρήνη, για τη σοσιαλιστική επανάσταση.

Το πώς πρέπει να παλεύει κανείς είναι αναγκαίο να καθοριστεί. Μόνο σε συνεργασία, μόνο στην αλληλεπίδραση από μια χώρα σε άλλη αυξάνοντας την αμοιβαιότητα, μπορούν να ξεδιπλωθούν οι πιο πιθανές δυνάμεις, να επιτευχθούν πραγματοποιήσιμα αποτελέσματα.

Οι φίλοι κάθε χώρας έχουν στα χέρια τους τις ελπίδες και τις προοπτικές κάθε άλλης χώρας, κυρίως εσείς οι γάλλοι και εσείς οι γερμανοί σοσιαλιστές έχετε κοινή μοίρα. Εσείς Γάλλοι φίλοι μου, σας ικετεύω, μην παγιδευτείτε από τις φράσεις περί ομοψυχίας –αντίθετα, να είστε απρόσβλητοι!-, αλλά να μην παγιδευτείτε από την επίσης επικίνδυνη κομματική ομοψυχία. Αντίθετα, κάθε διαμαρτυρία, κάθε εκδήλωση απόρριψης της επίσημης πολιτικής της κυβέρνησής σας, κάθε τολμηρή δέσμευση για ταξική πάλη, για αλληλεγγύη μαζί μας, για προλεταριακή βούληση υπέρ της ειρήνης, ενισχύει την αγωνιστικότητά μας, δεκαπλασιάζει τις δυνάμεις μας για να ενεργήσουμε με το ίδιο πνεύμα στη Γερμανία, για το προλεταριάτο του κόσμου, για την οικονομική και πολιτική του απελευθέρωση, για την απελευθέρωσή του από τα δεσμά του καπιταλισμού, αλλά και από τις αλυσίδες του τσαρισμού, του καιζερισμού, των γιούνκερς, του μιλιταρισμού, του όχι μικρότερου σε σημασία διεθνούς μιλιταρισμού˙ παλεύοντας στη Γερμανία για την πολιτική και κοινωνική απολύτρωση του γερμανικού λαού, ενάντια στην απληστία για εξουσία και κατάκτηση χωρών από τον γερμανικό ιμπεριαλισμό –για μια προσεχή ειρήνη χωρίς κατακτήσεις και βιασμούς, για μια ειρήνη, η οποία θα αποκαταστήσει επίσης το δύσμοιρο Βέλγιο, τη Νιόβη των χωρών, ελεύθερο και ανεξάρτητο και θα επιστρέψει τη Γαλλία στο γαλλικό λαό.

Γάλλοι αδερφοί –γνωρίζουμε τις ιδιαίτερες δυσκολίες της τραγικής σας κατάστασης και ματώνουμε μαζί σας, όπως και με τη βασανισμένη και λιθοβολημένη μάζα όλων των λαών. Η δυστυχία σας είναι και δική μας δυστυχία, όπως επίσης ξέρουμε, ότι ο πόνος μας είναι και δικός σας πόνος.

Ας είναι η πάλη μας και δικής σας πάλη. Βοηθήστε μας, όπως υποσχόμαστε να σας βοηθήσουμε και εμείς.

Η νέα Διεθνής θα προκύψει πάνω στα ερείπια της παλιάς˙ μόνο πάνω στα ερείπια της παλιάς μπορεί να προκύψει, πάνω σε νέα, σταθερά θεμέλια. Εσείς φίλοι, σοσιαλιστές απ΄ όλες τις χώρες, πρέπει να θέσετε σήμερα τον θεμέλιο λίθο για τη μελλοντική οικοδόμηση. Συζητήστε αδυσώπητα διεξοδικά για τους ψευτοσοσιαλιστές! Μαστιγώστε τους αμφιταλαντευόμενους και τους διστακτικούς σε όλες τις χώρες, και ιδιαίτερα αυτούς στη Γερμανία, ανελέητα μπροστά!

Η σπουδαιότητα του στόχου θα σας ανυψώσει πάνω από τη στενότητα και τη μικρότητα της ημέρας, πάνω από τη δυστυχία αυτών των φρικτών ημερών.

Ζήτω η ειρήνη των λαών του μέλλοντος! Ζήτω ο αντιμιλιταρισμός! Ζήτω ο διεθνής, ο απελευθερωτικός για τους λαούς, επαναστατικός σοσιαλισμός!


Ο Καρλ Λήμπκνεχτ προς τη Διεθνή Σοσιαλιστική Διάσκεψη στη Βέρνη. Εδώ παρατίθεται σύμφωνα με τον Horst Lademacher (εκδ.): Die Zimmerwalder Bewegung. Protokolle und Korrespondenz. Τόμ. II. Εκδόσεις Mouton, Χάγη/Παρίσι 1967, σ. 100–102.

Πηγή: junge Welt, 05/09/2015

Μετάφραση – Επιμέλεια (των τριών κειμένων): Παναγιώτης Γαβάνας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.