Κυριακή, 5 Ιουνίου 2016

Για αποφυγή τυχόν παρεξηγήσεων
του Παναγιώτη Γαβάνα

Αυτή τη φορά είναι αναγκαίο να διατυπωθούν κάποιες σκέψεις σε πρώτο πρόσωπο. Έχουν περάσει ήδη πάνω από δυό χρόνια ύπαρξης του παρόντος ιστολογίου. Η απόφαση για την ίδρυσή του οφείλεται σε πολλούς λόγους τους οποίους εξέθεσα στην ετικέτα «Ταυτότητα». Ένας όμως ιδιαίτερα σημαντικός οφείλεται και στο γεγονός, ότι στα γραπτά μου δε δέχομαι οποιαδήποτε λογοκρισία. Ακόμη και η διαγραφή μιας λέξης από κείμενο, χωρίς προηγουμένως να έχω ρωτηθεί, μπορεί να αποτελέσει «αιτία πολέμου». Η ελευθερία σκέψης και έκφρασης αποτελεί, κατά την άποψή μου, ίσως τη μεγαλύτερη κατάκτηση του ανθρώπινου πολιτισμού.

Τα παραπάνω όμως δεν σχετίζονται τώρα μ΄ αυτά που θα θελα να εκφράσω επίσης δημόσια. Όταν ιδρύθηκε το παρόν ιστολόγιο έστελνα στην αρχή, και στη συνέχεια για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα, ηλεκτρονικά μηνύματα για διάφορες δημοσιεύσεις. Σταδιακά διέκοψα πλέον οριστικά αυτή την αποστολή μηνυμάτων αφενός, διότι και η διεύθυνση του ιστολογίου είναι πλέον γνωστή, και όποιος πραγματικά ενδιαφέρεται μπορεί ανά πάσα στιγμή να διαβάσει ό,τι δημοσιεύεται, και, αφετέρου, αυτό αποτελούσε μια χρονοβόρα διαδικασία την οποία θα θελα να αποφύγω. Πέρα όμως απ΄ αυτό, η εν λόγω πρακτική θα μπορούσε να εκληφθεί και ως ενόχληση, αν και ποτέ δεν μου αναφέρθηκε κάτι τέτοιο. Εξαίρεση του κανόνα αποτελεί εδώ η ιστοσελίδα «Βαθύ Κόκκινο» με την οποία συνεργάζομαι. 

Αυτά για τυχόν αποφυγή παρεξηγήσεων, μιας και επιδιώκω πάντα σχέσεις καθαρές και ντόμπρες. Με την ευκαιρία, σ΄ αυτό το τελευταίο ανήκει και το γεγονός ότι, οτιδήποτε έχω δημοσιεύσει μέχρι σήμερα στο διαδίκτυο, από το πιο μεγάλο κείμενο έως και το πιο μικρό σχόλιο, έφερε ονοματεπώνυμο. Ψευδώνυμο ουδέποτε χρησιμοποίησα.

Θα θελα επίσης να ευχαριστήσω για μια ακόμη φορά όσες ιστοσελίδες και ιστολόγια αναδημοσίευσαν μέχρι σήμερα πολλά από αυτά τα κείμενα, αλλά και πολλές/ούς συναγωνίστριες/ές που με τον ένα ή τον άλλο τρόπο συνέβαλλαν στη διάδοσή τους. Αυτό ασφαλώς είναι επιθυμητό και για το μέλλον, αρκεί να δίνεται πάντα η πηγή. 

Τέλος, θεωρώ αυτονόητο, ότι για όποιον θα θελε να μου εκφράσει τις απόψεις του μπορεί να το πράξει μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, όπως συνέβαινε μέχρι σήμερα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.