Πέμπτη, 29 Σεπτεμβρίου 2016

Αργεντινή: Το ΔΝΤ επιστρέφειΣτην Αργεντινή επιτρέπεται και πάλι η δημιουργία χρεών: Ο πρόεδρος Μαουρίτσιο Μάκρι φλερτάρει για χρήματα και επενδυτές. Μετά τη διάσκεψη κορυφής, τη λεγόμενη «μίνι-Νταβός», το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο επέστρεψε (ΠΓ).

του Robert Ojurovic

Τη Δευτέρα μετά από πολύ καιρό έφτασε ξανά στο Μπουένος Άιρες μια αντιπροσωπεία του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ). Η οικονομική Οργάνωση που εδρεύει στην Ουάσινγκτον υπό την ηγεμονία των ΗΠΑ είναι τώρα έτοιμη, μετά από δέκα χρόνια παγετώνων, να αποκτήσει ξανά πρόσβαση στην οικονομική και κοινωνική πολιτική της Αργεντινής. Αυτό αποτελεί ένα περαιτέρω βήμα της σημερινής κυβέρνησης στη νεοφιλελεύθερη πορεία της και στο άνοιγμα της χώρας στους παγκόσμιους παίκτες της χρηματοπιστωτικής αγοράς.

Ήδη μια βδομάδα πριν, το βήμα αυτό το είχε προετοιμάσει μια συνάντηση 1.900 ιδιοκτητών επιχειρήσεων και κορυφαίων στελεχών από 67 κράτη στο πρώτο «Argentina Business and Investment Forum» στο Μπουένος Άιρες. Η Αργεντινή επέστρεψε «στο τραπέζι με τους επενδυτές», ήταν η πρόταση που αναφέρθηκε περισσότερο απ’ όλες μεταξύ των συμμετεχόντων της διάσκεψης. Η κυβέρνηση του προέδρου Μαουρίτσιο Μάκρι διαφήμισε επίσης στη συνέχεια κάθε δυνατότητα, ακόμη και τις πιο μικρές θετικά ακουγόμενες προσεγγίσεις, στο τριήμερο του «μίνι-Νταβός» (η ονομασία προέρχεται από το παγκόσμιο οικονομικό φόρουμ που λαμβάνει χώρα κάθε χρόνο στο ελβετικό θέρετρο). Στη συνάντηση είχε συμμετάσχει και ο υπουργός Οικονομίας της Γερμανίας, Ζίγκμαρ Γκάμπριελ (SPD) ως πιο εξέχων ξένος πολιτικός.

Το «μίνι-Νταβός» ήταν μια συνάντηση των συνήθων υπόπτων. Χτυπήθηκαν ώμοι, ανταλλάχτηκαν θερμά λόγια και γιορτάστηκε η επιστροφή της χώρας στον οικονομικό κόσμο, που πριν είχε αποκοπεί. Η Αργεντινή κατέχει και πάλι μεγάλες θετικές οικονομικές προοπτικές, σε αρμονία με μάνατζερ διεθνών επιχειρήσεων όπως η BP, η Dow Chemical ή η Siemens. Ο γερμανικός βιομηχανικός κολοσσός γνωστοποίησε επίσης αμέσως, ότι τα επόμενα πέντε χρόνια θέλει να επενδύσει στη χώρα πέντε δισεκατομμύρια ευρώ.

Από την ανάληψη καθηκόντων του Μάκρι η κυβέρνηση είχε γυρίσει έντονα τον κρουνό των μεταρρυθμίσεων για την προσδοκώμενη «ώθηση των μεταρρυθμίσεων». Η αγορά συναλλάγματος απελευθερώθηκε, το εγχώριο πέσο υποτιμήθηκε κατά 40% σε σχέση με το δολάριο των ΗΠΑ και με την καταβολή περισσότερων από εννέα δισεκατομμυρίων δολαρίων στα hedge funds των ΗΠΑ (τα οποία αντιτάχθηκαν σ’ ένα κούρεμα χρέους των προηγούμενων κυβερνήσεων, ενώ αντιθέτως άσκησαν αγωγή μέσα στις ΗΠΑ και την κέρδισαν) ξανακέρδισαν την «εμπιστοσύνη» τους καθώς και αυτή των νέων χρηματοδοτών. Το ότι η Αργεντινή σήμερα ωθείται σε μια δεύτερη, οικονομικά σχεδόν χωρίς προοπτική, παράλληλη πραγματικότητα, αυτό από τους ειδικούς αφέθηκε κατά μέρος ή αποσιωπήθηκε.

Υπάρχει ύφεση. Η μείωση της οικονομικής απόδοσης στη χώρα από τρίμηνο σε τρίμηνο έχει γίνει θλιβερή κανονικότητα. Το ποσοστό ανεργίας βρίσκεται επίσημα στο 9,5%, το τρέχον έτος σύμφωνα με τα στοιχεία της κυβέρνησης έχουν καταστραφεί περισσότερες από 100.000 θέσεις εργασίας. Ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού εργάζεται στον «άτυπο τομέα», δηλαδή σε θέσεις εργασίας χωρίς κοινωνική εξασφάλιση και εν μέρει κάτω από άθλιες συνθήκες. Με τα ημερομίσθια που παίρνουν εκεί, οι εξωφρενικές τιμές για τρόφιμα και ενέργεια, μόλις που μπορούν ή δεν μπορούν πλέον να πληρωθούν. Η αγοραστική δύναμη έχει μειωθεί δραματικά. Στη βιομηχανική παραγωγή η χώρα καταγράφει μια πτώση σχεδόν 8%. Και το ποσοστό πληθωρισμού αυξήθηκε φέτος μέχρι 43%.

Για πάνω από 30 χρόνια στην Αργεντινή σχεδόν πάντα όλα περιστρέφονται γύρω από τον πληθωρισμό. Κανείς δεν μπορεί να θυμηθεί πλέον μια κυβερνητική περίοδο, στην οποία ο πληθωρισμός στη χώρα να μην προξένησε μεγάλο πονοκέφαλο. Ως εκ τούτου, αυτό που ανακοινώθηκε τον Αύγουστο –και που δεν συνέβη εδώ και χρόνια- γιορτάστηκε ένθερμα από τον εγχώριο χρηματοπιστωτικό κόσμο: Το ποσοστό του πληθωρισμού μειώθηκε τον Αύγουστο κατά 0,2%. Αυτό το ασήμαντο ποσοστό ήταν αρκετό στη συντηρητική κυβέρνηση για να μιλήσει περί «αλλαγή εποχής». «Πριν από εννέα μήνες η Αργεντινή βρισκόταν μπροστά σε μια νέα κρίση. Αντιδράσαμε όμως έγκαιρα και μπορέσαμε να την αποτρέψουμε. Σήμερα θέλουμε να ανοιχτούμε στον κόσμο», ανέφερε ο Μάκρι κατά την εναρκτήρια ομιλία του στο οικονομικό φόρουμ.

Το ότι αυτή η «ελπίδα» συνοδεύεται από μια άνευ προηγουμένου αύξηση των τιμών των καυσίμων, κάτω απ’ την οποία στενάζει ο πληθωρισμός, είναι ένα άλλο θέμα. Σε ορισμένες επαρχίες τα κόστη για το φυσικό αέριο των καταναλωτών για εφοδιασμό το χειμώνα, αυξήθηκαν μέχρι και 800%. Η Αργεντινή ούτως ή άλλως θα μπορέσει να αναπνεύσει μόνο για λίγο, η καθησύχαση για τον πληθωρισμό θα είναι πολύ μικρής διάρκειας.

Και πρέπει να έρθουν νέες πιστώσεις. Οι ετήσιες ανάγκες για επενδύσεις στον τομέα της παροχής ενέργειας, στις υποδομές και στην τεχνολογία εκτιμώνται σε 110 δισεκατομμύρια δολάρια. Κυρίως γι’ αυτό ξεκίνησαν ξανά οι σχέσεις με το ΔΝΤ που πριν είχαν διακοπεί. Οι σχέσεις αυτές είχαν παγώσει από τις προηγούμενες περονικές κυβερνήσεις του Νέστορ Κίρχνερ και της γυναίκας του Κριστίνα Φερνάντες και διακόπηκαν το 2006. Το ΔΝΤ έγινε η προσωποποίηση για τον αγγλο-αμερικάνικο καπιταλισμό, ο οποίος ήθελε να καταστρέψει τη χώρα.

Ήταν ένα είδος επανάκτησης, όταν τη Δευτέρα έφτασε στην πρωτεύουσα η αντιπροσωπεία του ΔΝΤ: «Θα οικοδομήσουμε ξανά εκ νέου τις σχέσεις με την Αργεντινή», ανακοίνωσε ο επικεφαλής της αντιπροσωπείας, ο Ιταλός Ρομπέρτο Καρντανέλι. Εκτός από τις πολυάριθμες συναντήσεις με εκπροσώπους της κυβέρνησης και της οικονομίας, οικονομολόγους και συνδικαλιστές, υποβάλλονται επίσης σε μια ακριβή αξιολόγηση τα σημερινά δημοσιονομικά. Στόχος του ΔΝΤ είναι να προβεί σε μια εκτεταμένη διαβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας. Τους ανθρώπους του Μάκρι τούς περιμένει ένα θετικό αποτέλεσμα: Η επιβολή νεοφιλελεύθερων σχεδίων σε βάρος της δυσχερούς οικονομίας και της έκρηξης των τιμών θα ‘πρεπε να ανοίξει τον κρουνό χρημάτων του ΔΝΤ.


Πηγή: junge Welt, 23.09.2016

Μετάφραση – Επιμέλεια: Παναγιώτης Γαβάνας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.