Τετάρτη, 19 Οκτωβρίου 2016

Μια εξαιρετικά επικίνδυνη αναμέτρηση δυνάμεωντου Granma)

Οι στρατηγοί του Πενταγώνου των ΗΠΑ εξαπέλυσαν μια επικοινωνιακή βόμβα. Όπως ανέφερε η εφημερίδα The Independent, ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Στρατού των ΗΠΑ, στρατηγός Mark Milley, είπε ότι: «Ο επόμενος παγκόσμιος πόλεμος είναι σχεδόν αναπόφευκτος».

Σ’ αυτά τα πολεμικά άσματα προστέθηκε κατά τη διάρκεια της πρόσφατης ετήσιας διάσκεψης του στρατιωτικού συνδέσμου στην Ουάσιγκτον ο υποστράτηγος William Hicks, ο οποίος επιχειρηματολόγησε, ότι λόγω της εκτεταμένης αυτοματοποίησης του οπλικού συστήματος και της ανάπτυξης της τεχνητής νοημοσύνης, κάθε σύγκρουση στην οποία γίνεται χρήση συμβατικών όπλων, κλιμακώνεται πολύ γρήγορα και προκύπτουν πολλές απώλειες.

Λίγες μέρες πριν από τη διάσκεψη αυτή, ο επικεφαλής του Πενταγώνου, Ashton Carter, δεν απέκλεισε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες μπορούν να κάνουν χρήση των πυρηνικών όπλων, και άφησε να φανεί ότι ο πιο πιθανός στόχος των αμερικανικών πυρηνικών όπλων θα είναι η Ρωσία.

Όταν αυτά λέγονται με τέτοια βεβαιότητα και τέτοια ευκολία, τότε φαίνεται ότι εμείς οι άνθρωποι πρέπει να αποχαιρετίσουμε αυτό το κόσμο και ότι η αποκάλυψη είναι αναπόφευκτη.

Τέτοιου είδους διαπιστώσεις απ’ τη μεριά υψηλόβαθμων διοικητών της μεγαλύτερης στρατιωτικής δύναμης του κόσμου, κάνουν σαφές το άλλο πρόσωπο της υποτιθέμενης αρμοδιότητας αυτών των εκπροσώπων, οι οποίοι χαρακτηρίζονται περισσότερο από παραλογισμό παρά από λογική, όταν εκφράζουν τις απόψεις τους σε τέτοια ευαίσθητα θέματα.

Τι πιστεύουν αλήθεια εκείνοι που διαβεβαιώνουν ότι «ο μελλοντικός πόλεμος των ΗΠΑ κατά της Ρωσίας και της Κίνας» θα είναι «γρήγορος και θα κοστίσει πολλά θύματα»;

Αιτία όλων αυτών των απειλών είναι ο πόλεμος στη Συρία, όπου οι 250.000 νεκροί και οι χιλιάδες τραυματίες όπως φαίνεται δεν είναι ακόμη αρκετοί για να σταματήσουν αυτή τη σφαγή.

Είναι σαφές ότι ο πόλεμος στη Συρία έχει αποκαλύψει καθαρά ότι οι ΗΠΑ και τα άλλα κράτη του Κόλπου προσφέρουν στις τρομοκρατικές ομάδες στρατιωτική και οικονομική υποστήριξη, ιδιαίτερα στην Αλ-Νούσρα, και ποντάρουν σε όλα, ώστε να αφαιρέσουν την εξουσία με κάθε τίμημα από τον πρόεδρο της Συρίας Μπασάρ αλ-Άσαντ.

Τα πραγματικά πρόσωπα της Δύσης ξεσκεπάστηκαν, όταν η ίδια η Ευρώπη παραιτήθηκε απ’ την απόφαση που είχε πάρει πριν, να μην προσφέρει σ’ αυτές τις τρομοκρατικές ομάδες υποστήριξη, κάτι που στηλίτευσε η κυβέρνηση της Δαμασκού.

Μόλις έγινε γνωστή η απόφαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι Ηνωμένες Πολιτείες, που πριν είχαν απορρίψει την παράδοση όπλων στους Σύρους τρομοκράτες, έσπευσαν να υποστηρίξουν την άρση του εμπάργκο.

Το δίκτυο μέσων ενημέρωσης Voltaire έγραψε εκείνες τις ημέρες: «Τα γεγονότα γύρω από την συριακή κρίση επιδεινώνουν το ρυθμό της και έτσι αφήνουν να βγει στην επιφάνεια η πραγματική έκταση της διαμάχης μεταξύ του ΝΑΤΟ και του ρωσο-κινεζικού μπλοκ».

Μετά την εξέταση του αυξανόμενου κινδύνου από τη γενική εξάπλωση των συμβατικών όπλων ή, ακόμη και του πυρηνικού πολέμου, ο αναλυτής του Voltaire, που αναφέρθηκε πιο πάνω, Thierry Meyssan, υποστηρίζει την άποψη ότι η Ουάσιγκτον θέτει στα σοβαρά ως σκοπό της, την άμεση στρατιωτική αντιπαράθεση ως τη μοναδική της επιλογή.

Η Ουάσιγκτον ζήτησε τη συνεργασία των άλλων συμμάχων σε μια υποτιθέμενη διεθνή συμμαχία για την καταπολέμηση του αυτοονομαζόμενου Ισλαμικού Κράτους, κάτι που περιλαμβάνει την αρχή μιας επίθεσης στη Δαμασκό. Το σχέδιο βρίσκεται –κατά την άποψή του- στην εκτόξευση πυραύλων «Κρουζ» εναντίον της Δαμασκού και της Λαττάκειας και το βομβαρδισμό του Συριακού Αραβικού στρατού.

Αυτή η πρόθεση είχε ανακοινωθεί ήδη στα μέλη του ΝΑΤΟ στο Βορειοατλαντικό Συμβούλιο στις 27 Σεπτεμβρίου αυτού του έτους. Ο γερουσιαστής John McCain το επιβεβαίωσε στην Wall Street Journal.

Εν όψει τέτοιων πολεμοχαρών ανακοινώσεων, οι οποίες περιλαμβάνουν βομβαρδισμούς εναντίον της Συρίας απ’ τη μεριά των Ηνωμένων Πολιτειών, η Ρωσία αντέδρασε με αποστολή και εγκατάσταση νέων συστοιχιών αντιαεροπορικών πυραύλων S-300 και S-400 στη Συρία. Σύμφωνα με Ρώσους εμπειρογνώμονες, αυτά τα οπλικά συστήματα δεν είναι μόνο σε θέση να καταστρέψουν οποιοδήποτε αεροπλάνο εν πτήσει –συμπεριλαμβανομένου των αεροσκαφών που χρησιμοποιούν την τεχνική του καμουφλάζ [ΠΓ: όπως τα Stealth]- αλλά και τους πυραύλους «Κρουζ».

Στο πλαίσιο αυτό η Δούμα επικύρωσε τώρα μια συμφωνία με τη Συρία για την επ’ αόριστον παραμονή μαχητικών αεροσκαφών, ελικοπτέρων και στρατιωτών στη βάση Χμαϊμίμ.

«Η επικύρωση της συμφωνίας με τη Συρία για την εγκατάσταση μιας μόνιμης στρατιωτικής βάσης, αποτελεί μια απάντηση στην απόφαση των ΗΠΑ να διακόψουν τις διμερείς συνομιλίες σχετικά με τη Συρία», παρέθεσε το πρακτορείο RIA Novosti μια από τις πηγές του.

Κατά την ρωσο-βορειοαμερικανική αναμέτρηση δυνάμεων είναι χρήσιμο να θυμάται κανείς, ότι η πολεμική αεροπορία των ΗΠΑ στις 7 Σεπτεμβρίου διέπραξε μια αιματηρή επίθεση κατά θέσεων του Συριακού Αραβικού στρατού στην περιοχή Jabal Thardah κοντά στο αεροδρόμιο Deir Ezzor. Πέντε αεροσκάφη των ΗΠΑ επιτίθονταν επί μία ώρα στον τόπο.

Σύμφωνα με αναλυτές αυτού του θέματος, θα μπορούσε να ξεκινήσει μια πιθανή σύγκρουση μεταξύ Ηνωμένων Πολιτειών και Ρωσίας, αν το Πεντάγωνο συνεχίσει να εκτελεί αεροπορικές επιθέσεις κατά της Συρίας.

Αν συμβεί κάτι τέτοιο, η Μόσχα θα μπορούσε να θέσει σε εφαρμογή τα συστήματα αεράμυνάς της, ιδιαίτερα εκείνα που χρησιμεύουν στη στρατηγική άμυνα, όπως το σύστημα εδάφους-αέρος-ιπτάμενου σώματος (SAM) S-400, το οποίο έχει επιπλέον την ικανότητα να προσφέρει άμυνα και κατά των βαλιστικών πυραύλων.

Ωστόσο, συμφωνώ με όσους γράφουν ότι η Ρωσία θα προσπαθεί διαρκώς να αποτρέψει αυτό τον πόλεμο, ο οποίος θα περιλάμβανε επιπλέον το Ισραήλ και άλλα κράτη του Κόλπου.

Αυτό δεν σημαίνει ότι η Ρωσία θα παραιτούνταν απ’ την υπεράσπιση των δυνάμεων και των μέσων της στο συριακό έδαφος, αν απ’ τη μεριά των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ ξεκινήσει επίθεση, η οποία αποτελεί απειλή για το στρατιωτικό προσωπικό της.

Όπως κι αν έχει, γεγονός είναι ότι ζούμε από κοντά μια πολύ επικίνδυνη αναμέτρηση, η οποία ας ελπίσουμε ότι θα τεθεί έγκαιρα υπό έλεγχο.


Πηγή: Granma, Όργανο του Κ. Κ. Κούβας (γερμανόγλωσση έκδοση), 17.10.2016

Μετάφραση – Επιμέλεια: Παναγιώτης Γαβάνας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.