Τετάρτη, 4 Οκτωβρίου 2017

ΗΠΑ: Μια χώρα υπό τα όπλαΜετά το μακελειό στο Λας Βέγκας

του Jürgen Heiser

Όχι, το μακελειό στο Λας Βέγκας δεν είναι πρόβλημα όπλων, από τα οποία υπάρχουν φυσικά πάρα πολλά στις ΗΠΑ, περίπου 300 εκατομμύρια. Η αιτία της μαζικής δολοφονίας από το καρτέρι που στήθηκε, δολοφονώντας επισκέπτες της συναυλίας, μόνο επιφανειακά μπορεί να αναζητηθεί στο ότι ένας «τρελός» ή ένας «μοναχικός λύκος» στο κέντρο του Λας Βέγκας, της πρωτεύουσας των τυχερών παιχνιδιών των ΗΠΑ, της πορνείας και των κερδών από τα ακίνητα, ταμπουρώθηκε, κάνοντας χρήση των 23 όπλων του. 

Όποια κι αν ήταν τα κίνητρα αυτού του εύπορου λευκού τυχοδιώκτη των ακινήτων, Stephen Paddock –το έγκλημα που διέπραξε αποτελεί εξίσου πολιτικό πρόβλημα, όπως και όλες οι άλλες βίαιες συμπεριφορές υπό κατάσταση αμόκ και τα μακελειά που υπήρξαν πριν απ’ αυτό.

Η εν ενεργεία πολιτική ηγεσία του Λευκού Οίκου ήρθε, μεταξύ άλλων, στην εξουσία και για το λόγο ότι υποσχέθηκε να περιορίσει τη διάδοση όπλων στα χέρια ιδιωτών, που ο πρώην πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα προσπάθησε να κάνει ιδιαίτερα διστακτικά, ξεχνώντας τη σύντομα. Κατά τη διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας το 2016, ο Ντόναλντ Τραμπ υπογράμμισε επανειλημμένα ότι είναι υπέρμαχος του δεύτερου επιπρόσθετου άρθρου του Συντάγματος των ΗΠΑ, σύμφωνα με το οποίο κανένας δεν επιτρέπεται να «περιορίσει» το κατοχυρωμένο δικαίωμα των πολιτών των ΗΠΑ στην κατοχή πυροβόλων όπλων. 

Ήταν η National Rifle Association (NRA) [Εθνική Ένωση για τα Πυροβόλα Όπλα], η οποία χρηματοδότησε την υποψηφιότητα του Τραμπ και τον υποστήριξε προπαγανδιστικά, βοηθώντας τον αποφασιστικά για τη νίκη. Με τα πέντε εκατομμύρια μέλη της η NRA αυτοχαρακτηρίστηκε κυνικά ως «η παλαιότερη οργάνωση της Αμερικής για τα πολιτικά δικαιώματα». Ως συνδετικός κρίκος μεταξύ της βιομηχανίας όπλων και των μανιακών για όπλα, αποτελεί σήμερα την οπλισμένη αιχμή του δόρατος της «συντηρητικής επανάστασης» στις ΗΠΑ. Δεν πρόλαβαν να εκφράσουν πολλοί πολιτικοί των ΗΠΑ εκ νέου την άποψή τους για πιο αυστηρούς νόμους για τα όπλα και η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Sarah Sanders αντέκρουσε: «Θα ήταν πρόωρο να συζητήσουμε για πολιτικά μέτρα, όσο διάστημα δεν ξέρουμε πλήρως τι συνέβη χθες το βράδυ».

Όποιος θέλει να κατανοήσει τα αμέτρητα μακελειά σε πολίτες των ΗΠΑ, πρέπει να ασχοληθεί με την ψυχοκοινωνική κατάσταση αυτής της χώρας, η οποία ιδρύθηκε από ένοπλους ευρωπαίους κατακτητές πάνω στους μαζικούς τάφους των ιθαγενών και των αφρικανών σκλάβων. Αυτή φαίνεται επίσης σε μανιακούς όπως ο Paddock, αλλά, ακόμη περισσότερο, στην πορεία της παγκόσμιας ιστορίας. Οι υποτιμητικά τιτλοφορούμενες ως «παγκόσμιος χωροφύλακας» ΗΠΑ, μετά το 1945 αποδείχτηκαν στην πάλη για την προστασία του δυτικού πολιτικο-οικονομικού συστήματος ως «παγκόσμιος μακελάρης» -από την Κορέα, το Βιετνάμ και το Αφγανιστάν μέχρι το πεδίο ερειπίων στην Εγγύς Ανατολή. Στο λουτρό αίματος του Λας Βέγκας αντικατοπτρίζεται η κυρίαρχη πολιτική των ΗΠΑ. Όποιος θέλει πραγματικά να σταματήσει τα μακελειά όπως αυτό του Λας Βέγκας, δεν πρέπει μόνο να ταχθεί υπέρ ενός αυστηρού ελέγχου των όπλων στο εσωτερικό των ΗΠΑ, αλλά και υπέρ του τέλους των πολέμων των Ηνωμένων Πολιτειών στον κόσμο.


Πηγή: junge Welt, 04.10.2017

Μετάφραση – Επιμέλεια: Παναγιώτης Γαβάνας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.