Σάββατο, 28 Οκτωβρίου 2017

Το PCPC σχετικά με την ανακήρυξη της Καταλανικής Δημοκρατίας
Η Εκτελεστική Επιτροπή του Κομμουνιστικού Κόμματος του Λαού της Καταλονίας (PCPC) δημοσίευσε την Παρασκευή μια Δήλωση σχετικά με τη Διακήρυξη της Καταλανικής Δημοκρατίας από το Κοινοβούλιο της Καταλονίας, την οποία μεταφράσαμε και αναδημοσιεύουμε στη συνέχεια (ΠΓ).

1. Το PCPC αναγνωρίζει την Διακήρυξη της Καταλανικής Δημοκρατίας, επειδή αυτή ανταποκρίνεται στα αποτελέσματα του Δημοψηφίσματος της 1ης Οκτωβρίου. Ως PCPC υπερασπιστήκαμε πάντα το αναφαίρετο δικαίωμα αυτοδιάθεσης των λαών, φυσικά και αυτό του λαού της Καταλονίας.

Το PCPC και το αδελφό μας κόμμα PCPE (Κομμουνιστικό Κόμμα των Λαών της Ισπανίας) υπερασπίστηκαν από κοινού την πρόταση για μια Σοσιαλιστική Δημοκρατία συνομοσπονδιακού χαρακτήρα (εθελοντική ένωση των ελεύθερων και δημοκρατικών λαών και εθνών στο ισπανικό κράτος). Σήμερα το PCPC πρέπει να αναγνωρίσει τη βούληση και το δημοκρατικό δικαίωμα του λαού της Καταλονίας να ασκήσει την ανεξαρτησία του απέναντι στην ολιγαρχία και την κεντρική κυβέρνηση, που απέδειξαν εκ νέου την ιστορική ανικανότητά τους να δημιουργήσουν από το ισπανικό κράτος ένα έθνος ελεύθερων λαών και εθνών. Σήμερα επιβεβαιώθηκε και πάλι, ότι η κεντρική εξουσία αποτελεί αντάξια διάδοχο του καθεστώτος του Φράνκο, που επιβλήθηκε με τη βία των όπλων και με την υποστήριξη του διεθνούς ναζιστο-φασισμού κατά της Δεύτερης Ισπανικής Δημοκρατίας.

2. Το PCPC θα ομιλεί από τώρα και πέρα περί –βαθιάς διεθνιστικής- Καταλανικής Σοσιαλιστικής Δημοκρατίας, ως εναλλακτική για την τάξη ενάντια στην καταλανική αστική τάξη, στόχος της οποίας είναι να κρατήσει την Καταλανική Δημοκρατία μέσα στις ιμπεριαλιστικές δομές (ΝΑΤΟ, ευρώ και Ευρωπαϊκή Ένωση). Σε αυτό το νέο πλαίσιο κύριος εχθρός της καταλανικής εργατικής τάξης θα είναι η καταλανική αστική τάξη, η οποία, σε πολλούς νόμους και αποφάσεις υποστήριξε την ισπανική αστική τάξη, για να καταπιέζει και να εκμεταλλεύεται την καταλανική εργατική τάξη.

3. Εν όψει της χρήσης του Άρθρου 155 του Ισπανικού Συντάγματος από την κυβέρνηση του ΡΡ [Λαϊκό Κόμμα] και του υποταχθέντος σ’ αυτήν PSOE [Ισπανικό Σοσιαλιστικό Εργατικό Κόμμα] και των Ciutadans [Πολίτες – Κόμμα των Πολιτών] ενάντια στην Καταλανική Δημοκρατία, που οδήγησαν ήδη τον Ραχόι στην ανακοίνωση της καθαίρεσης του Προέδρου της Generalitat και της κυβερνητικής του ομάδας, στην εντολή διάλυσης του Κοινοβουλίου και στην σύγκλιση αυτόνομων εκλογών για την προσεχή 21η Δεκεμβρίου, το PCPC καλεί όλη την εργατική και λαϊκή τάξη να υπερασπίσει τους καταλανικούς δημοκρατικούς θεσμούς και τα ταξικά τους συμφέροντα. Αναγκαία είναι η δημιουργία ενός μεγάλου εργατικού και λαϊκού κινήματος, το οποίο θα οργανωθεί και θα κινητοποιηθεί ενάντια στην καταστολή του διεφθαρμένου και παρακμασμένου καθεστώτος της μοναρχίας και των αντιδραστικών δυνάμεων του ισπανικού κράτους.

4. Το PCPC συγκαλεί για την 13 Ιανουαρίου 2018 το 2ο Έκτακτο Συνέδριό του, στο οποίο θα παρουσιαστεί η πρόταση για Εργατικό και Λαϊκό Μέτωπο υπό τις νέες, σήμερα προκύπτουσες συνθήκες.


ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΛΑΝΙΚΗ ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ!

ΟΧΙ ΣΤΟ ΕΥΡΩ, ΣΤΟ ΝΑΤΟ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΕ!

ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΚΑΤΑΠΙΕΣΗ!

ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΣΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥΣ ΚΡΑΤΟΥΜΕΝΟΥΣ!

ΖΗΤΩ Η ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΤΑΞΗ!

ΟΥΤΕ ΠΟΛΕΜΟΣ ΜΕΤΑΞΥ ΤΩΝ ΛΑΩΝ ΟΥΤΕ ΕΙΡΗΝΗ ΜΕΤΑΞΥ ΤΩΝ ΤΑΞΕΩΝ!


Η Εκτελεστική Επιτροπή του PCPC


Αρχική πηγή: http://pcpc.cat/davant-la-proclamacio-de-la-republica-catalana-i-laplicacio-de-larticle-155/

Πηγή: https://www.redglobe.de/europa/spanien/622-katalonien/9899-pcpc-ueber-die-proklamation-der-katalanischen-republik (28.10.2017)

Μετάφραση (από τα γερμανικά): Παναγιώτης Γαβάνας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.