Τετάρτη, 7 Νοεμβρίου 2018

Υεμένη: δράμα στο πτωχοκομείο


Ο πόλεμος στην Υεμένη μαίνεται. Εκατομμύρια άνθρωποι απειλούνται από τη λιμοκτονία. Το τέλος του πολέμου δεν φαίνεται στον ορίζοντα (ΠΓ).

της Karin Leukefeld

Και αυτή τη βδομάδα ο πόλεμος στην Υεμένη δεν περιλαμβάνεται στην ημερήσια διάταξη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Στη διαδικτυακή πύλη Relief Web, μια υπηρεσία για πληροφορίες του Γραφείου του ΟΗΕ για το συντονισμό ανθρωπιστικής βοήθειας (OCHA), η χώρα στην οποία γίνεται πόλεμος καταφέρνει [να βρίσκεται] μόνο στην έκτη θέση της «λίστας των επιτυχιών» των διεθνών κρίσεων και καταστροφών.

Σύμφωνα με τον περιφερειακό διευθυντή της UNICEF, Geert Cappelaere, η Υεμένη είναι μια «κόλαση για τα παιδιά». Σε μια συνέντευξη Τύπου του Ταμείου Επείγουσας Βοήθειας για τα Παιδιά του ΟΗΕ στο Αμμάν, ο Cappelaere υπενθύμισε την προηγούμενη Κυριακή το επτάχρονο κορίτσι Αμάλ Χουσεΐν, για το οποίο οι New York Times την είχαν πρωτοσέλιδο, η Αμάλ πέθανε την 1η Νοεμβρίου από υποσιτισμό. Τις τελευταίες ημέρες πριν από το θάνατό του, το παιδί τρεφόταν σ’ έναν νοσοκομειακό θάλαμο, δε μπορούσε όμως πλέον να συγκρατήσει την τροφή. Προκειμένου να δημιουργηθεί χώρος για άλλους ασθενείς, δόθηκε στην Αμάλ εξιτήριο, τους γονείς της τούς συμβούλεψαν να την μεταφέρουν σε μια ανθρωπιστική οργάνωση, η εγκατάσταση της οποίας βρισκόταν 15 χιλιόμετρα μακριά. Οι γονείς όμως μετέφεραν το παιδί στο σπίτι, σε μια αχυροκαλύβα που βρισκόταν σ’ ένα προσφυγικό στρατόπεδο. Χρήματα για τη διαδρομή δεν είχαν. Κάθε χρόνο πεθαίνουν 30.000 παιδιά επειδή δεν έχουν αρκετό φαγητό και λόγω του υποσιτισμού είναι επιρρεπή σε ασθένειες, ανέφερε ο Cappelaere, και ότι δεν υπάρχει μια Αμάλ στην Υεμένη, «υπάρχουν πολλές χιλιάδες».

Στην Υεμένη 1,8 εκατομμύρια παιδιά υποφέρουν σοβαρά από υποσιτισμό, 400.000 απειλούνται καθημερινά από το θάνατο. Το 40% από αυτά ζουν στην επαρχία Χουνταϊντά και στις περιοχές κοντά στα σύνορα, όπου μαίνεται περισσότερο ο πόλεμος. Εδώ λειτουργεί ακόμη μόνο ένα νοσοκομείο, αναφέρει ο συντονιστής της UNICEF. Το νοσοκομείο Αλ Τάουρα βρίσκεται σε απόσταση μικρότερη των δυο χιλιομέτρων από το μέτωπο.

Το λιμάνι Χουνταϊντά στα δυτικά της χώρας στην ερυθρά Θάλασσα είναι η μοναδική δυνατότητα να μεταφερθούν είδη πρώτης ανάγκης στην Υεμένη. Μέχρι και το 80% του πληθυσμού της Υεμένης, περίπου 25 εκατομμύρια, εξαρτώνται από αυτό το λιμάνι, ανέφερε ο Cappelaere. Μια επίθεση στην Χουνταϊντά, όπως έχει σχεδιαστεί εδώ και καιρό από την πολεμική συμμαχία στην οποία ηγείται η Σαουδική Αραβία, θα σταματούσε όλες τις παραδόσεις ειδών πρώτης ανάγκης στις εμπόλεμες περιοχές της χώρας.

Δεν υποφέρουν μόνο τα παιδιά, οκτώ εκατομμύρια άνθρωποι εξαρτώνται από την επείγουσα βοήθεια, σύμφωνα με το πρόγραμμα βοήθειας έκτακτης ανάγκης OCHA του ΟΗΕ. Ο αριθμός αυτός μπορεί να αυξηθεί γρήγορα στα 14 εκατομμύρια, αν ο πόλεμος δεν σταματήσει σύντομα. Η κατάπαυση όμως του πυρός δεν θα είναι αρκετή, η Υεμένη χρειάζεται ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα βοήθειας για την ανασυγκρότηση.

Αυτοί που είναι εξασθενισμένοι από την πείνα στερούνται υγειονομικής περίθαλψης, υγειονομικών εγκαταστάσεων, καθαρού νερού. Από το 2016, ο αριθμός αυτών που έχουν προσβληθεί από τη χολέρα έχει αυξηθεί δραματικά. Τρία εκατομμύρια εσωτερικοί πρόσφυγες, σύμφωνα με την OCHA, ζουν ως επί το πλείστον σε άσχημα εξοπλισμένα στρατόπεδα. Σύμφωνα με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, 900.000 άνθρωποι επέστρεψαν στους αρχικούς τόπους κατοικίας τους, παρ’ όλο που τα σπίτια τους έχουν πάθει ζημιές ή καταστράφηκαν και είναι ακατοίκητα.

Η Υεμένη θεωρείται το πτωχοκομείο του αραβικού κόσμου, η πείνα εδώ και δεκαετίες αποτελεί μέρος της καθημερινής ζωής, κυρίως για το 80% των κατοίκων που αποτελούν τον αγροτικό πληθυσμό. Από το 1990 η χώρα βρίσκεται στο κατώτατο σημείο του Δείκτη Ανθρώπινης Ανάπτυξης (HDI). Ο Δείκτης HD αξιολογεί τρία βασικά επιτεύγματα της ανθρώπινης ύπαρξης: μακρά, υγιή ζωή, πρόσβαση στην εκπαίδευση και ένα καλό βιοτικό επίπεδο. Στην έκθεση του ΟΗΕ για τη φτώχεια, η Υεμένη μαζί με αφρικανικά κράτη βρίσκεται στο τελευταίο επίπεδο. Περισσότερο από το 20% των ατόμων κάτω των 25 ετών δε μπορούν ούτε να διαβάσουν ούτε να γράψουν και πάνω από το 60% του πληθυσμού ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας.

Περίπου 10.000 άνθρωποι σκοτώθηκαν από την έναρξη του πολέμου το 2015, ενώ περίπου 40.000 τραυματίστηκαν. Η πολεμική συμμαχία, στην οποία ηγείται η Σαουδική Αραβία, με τις επιθέσεις της έχει βομβαρδίσει επανειλημμένα συγκεντρώσεις πολιτών, όπως, γάμους, κηδείες, σχολικές εκδρομές, αγορές. Σ’ αυτές σκοτώθηκαν συχνά με μιας δεκάδες άνθρωποι –αποκλειστικά πολίτες.


Οι κάτοικοι της Υεμένης είναι υπερήφανοι για την πλούσια κουλτούρα τους. Όχι μόνο το Ισλάμ, το οποίο πάτησε πόδι στην Υεμένη τον έβδομο αιώνα, αλλά και η προϊσλαμική κουλτούρα, σφράγισαν τη χώρα και τους ανθρώπους.

Η παλιά πόλη και το τείχος της πόλης Σιμπάμ (επαρχία Χαδραμαούτ) αναγνωρίστηκε το 1982 ως μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς. Το 1986 ακολούθησαν η παλιά ιστορική πόλη Σαναά, το 1993 οι πύλες και τα τείχη της ιστορικής πόλης Σαμπίντ (επαρχία Χουνταϊντά). Στο βορειοδυτικό Ινδικό Ωκεανό κοντά στον κόλπο του Άντεν, βρίσκεται επίσης το αρχιπέλαγος Σοκότρα, το οποίο ανακηρύχτηκε το 2008 σε μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς λόγω της μοναδικής ποικιλίας της χλωρίδας και πανίδας του. Πρόκειται για μια γνωστή περιοχή, αποτελούμενη από νησιά και βράχια.

Η παλιά πόλη Σαναά κατοικείται εδώ και πάνω από 2.500 χρόνια, περίπου 6.000 σπίτια που μοιάζουν με πύργους, 103 τζαμιά και 14 ατμόλουτρα χτίστηκαν πριν από τον ενδέκατο αιώνα. Η εξαιρετική αρχιτεκτονική της Υεμένης τεκμηριώνει την ιστορία της κουλτούρας και της ανάπτυξης που υπήρχε σ’ αυτή την περιοχή πολύ πριν την ισλαμική και την χριστιανική εποχή. Σήμερα οι επιθέσεις της πολεμικής συμμαχίας στην οποία ηγείται η Σαουδική Αραβία τραντάζουν τις παλιές δομές που αποτελούνται από πηλό, λένε οι κάτοικοι της Σαμπίντ και της Σαναά. Προκύπτουν ρωγμές, μέσα σε δευτερόλεπτα μπορεί να καταστραφεί αυτό που υπήρχε επί χιλιετίες.

Στα τέλη Οκτωβρίου ο Οργανισμός του ΟΗΕ για την Εκπαίδευση, την Επιστήμη, τον Πολιτισμό και την Επικοινωνία (UNESCO) ανακοίνωσε και πάλι την καταστροφή ενός ιστορικού κτιρίου. Το τζαμί Ahmed Al Fas, ηλικίας μεγαλύτερης των 1.000 ετών και το μαυσωλείο στην ακτή της επαρχίας Χουνταϊντά, κοντά στην ιστορική πόλη Ζαμπίντ, καταστράφηκαν σκόπιμα. Η UNESCO δεν κατονομάζει τους υπεύθυνους της επίθεσης, το υπουργείο όμως της Υεμένης για Θρησκευτικές Υποθέσεις (Awkaf) το κάνει. Ήδη τον Ιούνιο έκανε αναφορά για μια επίθεση στο τζαμί που βρίσκεται πολύ κοντά στην Ερυθρά Θάλασσα. Υπεύθυνους κατέστησε τους πολεμιστές της Αλ Κάιντα που υποστηρίζονται από υπουργείο της Σαουδικής Αραβίας, οι οποίοι πολεμούσαν στη λεγόμενη ταξιαρχία Αμαλίκα του νότου. Κατά την επίθεση τον Ιούνιο η UNESCO σιώπησε.

Το 1954 ο ΟΗΕ ψήφισε τη Σύμβαση για την προστασία της πολιτιστικής ιδιοκτησίας σε ένοπλες συγκρούσεις. Σε αυτήν αναφέρονται οι αρχές για την προστασία των πολιτών, των κοινοτήτων και της πολιτιστικής κληρονομιάς, της οποίας η στρατιωτική χρήση ή οι επιθέσεις σ’ αυτήν απαγορεύονται. Για τη σαουδαραβική πολεμική συμμαχία αυτό δεν αποτελεί υποχρέωση. (kl)


Πηγή: junge Welt, 07.11.2018

Μετάφραση: Παναγιώτης Γαβάνας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.