ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ

Το ιστολόγιο «Ορίζοντας» προέκυψε τον Απρίλιο του 2014 με στόχο, να συμβάλλει στο μέτρο του δυνατού, σε μια θεωρητική εμβάθυνση και διαφώτιση ζητημάτων του (σύγχρονου) καπιταλισμού, αλλά και του σοσιαλισμού. Ιδιαίτερο βάρος δίνεται σε διεθνή και ιστορικά θέματα με έμφαση σε εκείνα που αφορούν στο φασισμό και το ρατσισμό. Αντικείμενο ανάλυσης αποτελούν ακόμη ζητήματα πολιτικής οικονομίας, φιλοσοφίας, παιδείας και μαρξιστικής ψυχολογίας. Παράλληλα με τη θεωρητική δουλειά προβάλλονται και πτυχές της επικαιρότητας. Γίνεται ακόμη προσπάθεια ανάδειξης θεμάτων που δεν τυγχάνουν της πρέπουσας προβολής από τον ελληνικό έντυπο και ηλεκτρονικό Τύπο. 

Η οπτική γωνία του «Ορίζοντα» δεν είναι «ουδέτερη» αλλά καθορίζεται πρώτιστα από τα συμφέροντα της εργατικής τάξης καθώς και των ευρύτερων λαϊκών στρωμάτων. Στο δρόμο για τη «συγκεκριμένη ουτοπία» το ιστολόγιο τούτο παλεύει ενάντια στη καπιταλιστική βαρβαρότητα, για μια κοινωνία χωρίς εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο, για την εργατική-σοσιαλιστική δημοκρατία. 

Αν θέλει να αλλάξει κανείς το κόσμο πρέπει να τον κατανοήσει. Οδηγός για δράση σ΄ αυτή τη πορεία είναι η μαρξιστική κοσμοθεωρία. Η θεωρία όμως μετατρέπεται σε υλική δύναμη όταν κατακτήσει τις λαϊκές μάζες. Για τη δημιουργία πολιτικής, ταξικής συνείδησης και την ανατροπή των καπιταλιστικών σχέσεων εκμετάλλευσης και κυριαρχίας, είναι αναγκαίο ένα σύγχρονο μαρξιστικό επαναστατικό κόμμα, το οποίο θα άρει διαλεκτικά όλη την ιστορική κληρονομιά του εργατικού κινήματος αλλά και ό,τι έχει συσσωρεύσει η γνώση του ανθρώπου. Ένα κόμμα που θα ξεπερνά τη «λογική των μικρομάγαζων», του σεχταρισμού και του ρεφορμισμού, ένα κόμμα μαζικό, «συλλογικό διανοούμενο», παραγωγό θεωρίας, πρωτοπόρο στη πολιτική δράση. Ένα τέτοιο πολιτικό κόμμα, που να συγκεντρώνει τα παραπάνω χαρακτηριστικά, αποτελεί σήμερα για τη χώρα μας ζητούμενο.

Η ιστορική πείρα έχει δείξει, ότι για την επαναστατική υπέρβαση του καπιταλισμού είναι αναγκαίο το «πλησίασμα» στη σοσιαλιστική επανάσταση, ένας μεταβατικός δρόμος προς το σοσιαλισμό. Πρόκειται για μια περίοδο έντονων ταξικών αγώνων, θεμελιακών αλλαγών τόσο στη βάση όσο και στο εποικοδόμημα της κοινωνίας, κύριο χαρακτηριστικό της οποίας είναι το «τσάκισμα» της εξουσίας των μονοπωλίων. 

Σύμφωνα με τη τωρινή κατάσταση πραγμάτων εκτιμούμε ότι το προτσές ρήξεων και ανατροπών, μπορεί να λάβει χώρα με τη δημιουργία ενός κοινωνικο-πολιτικού αντιιμπεριαλιστικού, αντιμονοπωλιακού, δημοκρατικού μετώπου, ενός λαϊκού μετώπου υπό την ηγεμονία της εργατικής τάξης.

Η παραπάνω προβληματική αντανακλάται επίσης, στον ένα ή τον άλλο βαθμό, μέσα από αναλύσεις και πολιτικο-ιδεολογικές αντιπαραθέσεις. Στην ανάλυση μιας μεγάλης ποικιλίας θεμάτων, ιδιαίτερη είναι η συνεισφορά μεταφρασμένων κειμένων από τη γερμανική γλώσσα.

Ο «Ορίζοντας» αποτελεί ιστολόγιο του μαχόμενου μαρξισμού, τοποθετείται στα πλαίσια της μαρξιστικής-κομμουνιστικής αριστεράς της χώρας μας, χωρίς να ταυτίζεται οπωσδήποτε με τις αντιλήψεις κάποιας ομάδας ή πολιτικής οργάνωσης -με τη στενή ή την ευρεία έννοια του όρου- διατηρώντας την πλήρη αυτονομία του.

Οι όποιες μεταφράσεις και αναδημοσιεύσεις κειμένων εκφράζουν τους συγγραφείς τους και δεν απηχούν απαραίτητα τις απόψεις του ιστολόγου.


Ο διαχειριστής του ιστολογίου

Παναγιώτης Γαβάνας


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.